Vozači iz 28 europskih zemalja imat će priliku boriti se za pobjedu na prvom zonskom FIA Esports kupu. Nakon uspješnih FIA Motorsport Igara, ovo je službeni zonski turnir FIA-e, potpomognut FIA Sport Grant programom, a u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza.

Prvo izdanje FIA Esports South European Zone Cupa na platformi Assetto Corsa Competizione počinje u ponedjeljak 19. prosinca 2022. godine i predstavlja veliki korak u organizaciji Esports natjecanja unutar FIA-inog ekosistema. Kup će se također bodovati za Prvenstvo srednjoeuropske zone (FIA CEZ) 2022. Odlične reakcije predsjednika nacionalnih saveza, kao i natjecatelja, pokazuju da je Esport jedna od najaktualnijih temeljnih disciplina u motorsportu.

“Prije četiri godine započela je s djelovanjem radna skupina FIA Digital Motorsport, koja je izrasla u veliki Esports sustav s organiziranim utrkivanjem diljem svijeta pod okriljem FIA-e. Mislim da je ovo samo početak i da Esport postaje istinska temeljna disciplina za uvođenje mladih natjecatelja u svijet utrkivanja”, rekao je Davorin Štetner, koordinator južnoeuropske FIA Esports zone i predsjednik HAKS-a.

“Prije svega, željela bih čestitati Hrvatskom auto i karting savezu te predsjedniku Davorinu Štetneru na ovoj odličnoj inicijativi. Vjerujem da Esport može služiti kao inspiracija i temeljna platforma u našim nastojanjima da učinimo motorsport industriju uključivom i dostupnom svima”, poručila je Anna Nordkvist, FIA-ina potpredsjednica za sport na području Europe.

“Odlično je vidjeti kako neki europski nacionalni savezi preuzimaju inicijativu u promociji međunarodnih Esport natjecanja. To je dobar način razvoja i sljedeći korak iznad nacionalnih prvenstava u simulacijama utrkivanja. Želim čestitati Hrvatskom auto i karting savezu te predsjedniku Davorinu Štetneru na ovom prijedlogu. Naravno, on će računati na nas da osiguramo vozača koji će predstavljati Španjolsku u ovom natjecanju, a sigurni smo da će i ostali nacionalni savezi iz regije slijediti istim stopama”, rekao je Manuel Aviñó, FIA-in potpredsjednik za sport na području Europe.

FIA Esports South European Zone Cup održat će se u ponedjeljak i utorak. Natjecanje će se sastojati od četiri jednosatne utrke na legendarnim stazama Monza, Catalunya, Spa-Francorchamps i Nürburgring. Platforma na kojoj će se odvijati utrkivanje je Assetto Corsa Competizione. Očekuje se sudjelovanje petnaestak vozača, koji će pokušati osvojiti premijerno izdanje ovog natjecanja.

Više informacija o natjecanju dostupno je na službenim Facebook i Instagram profilima.
Facebook: FIA Esports South European Zone Cup
Instagram: fia_esports_se_zone_cup

Live stream prvog dana natjecanja može se pratiti ne ovoj poveznici: https://youtu.be/IttVHvUhQjY

Objava Počinje prvi FIA Esports South European Cup! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr