Nekoliko tjedana ostalo je do Speedway Grand Prix utrke koja je prošle godine posjetitelje ostavila bez daha u sportskom i organizacijskom pogledu! Nova era speedwaya, turistički i ekonomski as Međimurja, Speedway Grand Prix postala je jedna od najvećih sportskih manifestacija Hrvatske.

Stadion Milenium u Donjem Kraljevcu slavi osamnaesti rođendan, iako je svoju punoljetnost zaslužio mnogo prije s obzirom da će ovo biti već peta GP utrka te ukupno sedamdeseta speedway utrka od otvorenja 2005. godine kada je svoju viziju speedway centra ostvario Zvonimir Pavlic, bivši speedway prvak te poduzetnik iz Goričana.

Rasprodan stadion gdje je više od polovice posjetitelja iz inozemstva, televizijski prijenos u 56 zemalja pod kapom medijskog diva Discovery Sports Events, te deset milijuna tv gledatelja, samo su statističke brojke prošlogodišnjeg događaja čiji je najsjajniji i najteži pehar osvojio Poljak Bartosz Zmarzlik. Čak su i pehari bili posebni, ručno izrađeni te dizajnirani od grupe mladih majstora predvođenih Juricom Pavlicem kako bi nova era speedwaya počela dostojanstveno i za pamćenje.

100 godina speedwaya

Sredinom prosinca 1923. na australskom West Maitland Showgroundu, otprilike dva sata od Sydneyja, održan je prvi speedway meeting u povijesti. Nešto kasnije sport je došao u Europu, a najstariji klub koji i dalje djeluje je britanski Belle Vue Aces iz Manchestera za koje je vozio upravo naš, gotovo domaći, slovenski as Matej Žagar:

“Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina.”

Tko zna, možda će upravo on dobiti priliku braniti boje domaćina i postati Wild Card vozač na prvoj Grand Prix utrci sezone.

Speedway je možda i jedini auto-moto sport koji se odupire tehnološkom napretku, motori još uvijek sliče onima iz 80-ih, vozi se na metanol, a ubrzanja su suluda. Motori nemaju kočnice, tu je samo gas i kvačilo i tek jedna fiksna brzina prijenosa. Ubrzanja su ekstremna, pa čak i veća od onih u Formuli 1 što mami pune stadione diljem svijeta.

Projekt od nekoliko milijuna eura je sportska, ali i turistička priča!

Organizacija SGP natjecanja u 2022. krenula je još za vrijeme pandemije, uz puno nepoznanica sportski tim Speedway kluba Milenium uspio je organizirati ponajbolji sportski događaj u Hrvatskoj.

“U 2022. imali smo puno nepoznanica, novog globalnog partnera (Discovery Sports Europe), ali i gotovo dva tjedna priprema na samoj lokaciji. Tada je stiglo u Međimurje 14 kamiona opreme, četiri dodatna kamiona televizijske opreme koja je slala sliku putem optičke veze našeg partnera Magic neta u svijet. Ovo je bilo prvi puta da se u Hrvatskoj nije koristio satelit, već optički internet”. reći će Darija Pavlic.

“Uz 50 tona opreme i gotovo tri stotine radnika, volontera i sportskih djelatnika, u Međimurje je stiglo i preko četiri tisuće stranih navijača koji su ostvarili deset tisuća noćenja. Osim noćenja, procjenjuje se da je vrijednost i potrošnja koju su ostvarili u Međimurju oko 750 000 eura, a ako računamo i treninge, dolaske vozača na ostale utrke i ostale posjetitelje, vrijednost ovog projekta za gospodarstvo Međimurja je preko milijun eura, dok je marketinška vrijednost procijenjena na 3.895.000 € od strane nezavisne marketinške kuće!”

Šesnaest najboljih vozača 29. travnja dolaze ponovo u Hrvatsku, a u Donjem Kraljevcu proteklog tjedna trenirao je i svjetski prvak Bartosz Zmarzlik:

“Sretan sam što sezona uskoro počinje, jer to znači da se vraćam svom pravom poslu, svom životnom pozivu o kojem sam sanjao i koji jako volim… Ovo je pravo mjesto za odvoziti nekoliko prvih krugova u sezoni, za vježbanje, za um i za tijelo, za isprobati nove motore i tako dalje. Mislim da je dobro odraditi nekoliko lakših treninga za početak, kako bi se manje opteretilo um. Kasnije u sezoni koncentracija mora biti na puno višoj razini, sad je vrijeme da isprobam motor, sebe i svoje tehnike, a onda tek na red dolaze natjecanja.”

Bartosz Zmarzlik pozvao je i publiku na FIM Spedway Grand Prix:

“Htio bih samo publici reći i poslati im poruku: kada gledate speedway prvi put, gledajte ga uživo, na stadionu, a ne putem televizije. Isplati se!”

Plava, žuta i VIP tribina su rasprodane, dok su ostale ulaznice u slobodnoj prodaji putem sustava Entrio, ali i u fizičkim poslovnicama Tisak Media već od 25 eura!

Photo: Julien Duval

Objava FIM Speedway Grand Prix of Croatia: Najveća sportska manifestacija Međimurja pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr