Jedna od najuspješnijih momčadi svih vremena u Formuli 1 nalazi se u problemima, u prve dvije utrke sezone nisu osvojili niti jedan bod. Ali, unatoč tome, šef momčadi McLaren Andrea Stella kaže da nema izgovora za to što se njegova momčad, a i ostali konstruktori nisu približili Red Bullu.

Momčad McLaren, nakon prošlogodišnjeg pristojnog petog mjesta u poretku konstruktora, u novu je sezonu ušla s dosta slabijim rezultatom nego su to možda priželjkivali. Na Velikoj nagradi Saudijske Arabije mogli smo vidjeti da se momčad iz Wokinga pati s brzinom na pravcu, dok je momčad Red Bulla praktički ”nepobjediva” na vrhu.

Ipak, unatoč svim problemima, Andrea Stella kaže da niti oni, niti druge momčadi nemaju prostora za izgovore zato što nisu obavili dobar posao dok se pokušavaju približiti Red Bullu. Također, napominje da je momčad iz Milton Keynesa napravila odličan posao i da sada svi oni moraju pokušati razumjeti RB19 kako bi postigli što veću brzinu i približili se vodećoj momčadi u poretku.

“Imali smo stvarno fenomenalne sezone prethodnih godina u smislu koliko je bila tijesna konkurencija za pobjedu,” rekao je Stella na pitanje o trenutnoj formi Red Bulla i dodaje: 

”Možda ćemo morati prihvatiti da imamo sezonu u kojoj imamo jednu dominantnu momčad, no mislim da sada, uz sve informacije koje imate, nema izgovora za druge momčadi da kažu kako ne znaju što im je činiti.”

”Dakle, ako se mene pita i dalje tvrdim da je više na drugim momčadima da iskoriste priliku za poboljšanja. U konačnici, ovo je sport u kojem, ako ste brzi, pobjeđujete. Ne mislim da postoji jednostavno rješenje.”

Talijan napominje da čak i kazna koju ima momčad Red Bulla, možda neće predstavljati nekakvu vrstu hendikepa za austrijsku momčad. Prisjetimo se, Red Bull je dobio kaznu zbog prekoračenja budžeta, te će u smanjenom obujmu moći koristiti zračni tunel i CFD.

“Prednost koju imaju, u ovom trenutku čini se dovoljno velikom da ne bi trebali biti previše pogođeni u smislu brzine koju pokazuju, činjenicom da ne mogu toliko razvijati kao momčadi iza njih.”

“To su moja nadanja, ali očekujem da bi se druge momčadi trebale inspirirati ne samo s moralnog stajališta, već i s tehničke strane. Sezona je duga i ima dovoljno vremena da informacije koje imate pretvorite u razvoj, zato očekujem da će se prema kraju sezone grid približiti Red Bullu.”

Jedna od glavnih tema ove sezone Formule 1 je i Aston Martin, koji je nakon ne baš sjajnih rezultata prijašnjih godina, uspio ”ukrasti” neke zaposlenike konkurentskih momčadi i u konačnici napravio bolid dostojan postolja. Andrea Stella tu vidi neku vrstu inspiracije i priznaje da skok momčadi iz Silverstonea dokazuje da je napredak moguće ostvariti.

”To uistinu dokazuje da se može napraviti takav napredak. U jednu ruku, razmaci između momčadi, osim Red Bulla, su se smanjili. Dakle, ako napravite takav napredak, možete se boriti za bodove. Mislim da je Aston uspio identificirati pravi koncept bolida i nastavio ga je pratiti. Opet, to dokazuje da je sve moguće.”

“Pa, to samo ponavlja osnovnu poruku McLarenu. Moramo naporno raditi na razvoju bolida. Kao što vidimo u razvoju, u pozadini, ima i pozitivnih stvari. Moramo pratiti ovaj smjer i što prije ga iskoristiti.”

Evidentan je pad britanske momčadi, ali čini se da Stella nije sve ostavio na riječima, već se ozbiljno uhvatio u koštac s problemom. Talijan je napravio neke promjene u tehničkom dijelu momčadi, ali ipak svoju momčad ne vidi na visokom mjestu u poretku konstruktora:

”Toliko je blizu od petog do posljednjeg mjesta da su razlike vrlo male. Zato ne bi stavljao nekakav broj na to gdje mislim da jesmo. Red Bull, Ferrari, Aston Martin i Mercedes su definitivno ispred nas, vjerojatno i Alpine.”

“Mislim da smo mi i ostale momčadi vrlo blizu. Stoga, ne bi stavljao broj na to gdje smo, ali mislim da smo negdje u sredini.”

Sljedeća utrka sezone, Velika nagrada Australije, nam je na rasporedu za tjedan dana, s obzirom na konfiguraciju staze, momčad iz Wokinga čeka težak posao. Uz novi tehnički odjel i promjene koje su najavili već za Veliku nagradu Azerbajdžana, možda postoji neka nada da će se vratiti prema sredini poretka.

Objava Stella: Možda ćemo morati prihvatiti da imamo jednu dominantu momčad pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija