Proteklog vikenda u garažama F1 timova na Velikoj nagradi Austrije radila su i dva Hrvata. Juraj Popović iz Auto kluba Dubrovnik Racing i Luka Gembić iz Auto sport kluba Kastavac radili su kao tehnički delegati i nadzirali sve što se događalo u garaži Williamsa.

Velika nagrada Austrije uvijek je odlična prilika za odlazak hrvatskih ljubitelja automobilizma na utrku Svjetskog prvenstva Formule 1. Također, nudi i izvrsnu priliku za suradnju nacionalnih saveza – Hrvatskog auto i karting saveza i Automobilističkog saveza Austrije ÖAMTC. Tako je i proteklog vikenda na Red Bull Ringu održan susret predsjednika HAKS-a Davorina Štetnera s čelnim ljudima austrijskog saveza, Günterom Thumserom i Oliverom Schmerholdom.

Hrvatski i austrijski djelatnici u autosportu često surađuju kroz godinu, budući da se svake sezone održava veliki broj natjecanja koja povezuju te dvije zemlje, poput primjerice FIA CEZ prvenstva srednjoeuropske zone ili pak Alpe Adria Prvenstva. Zbog toga je suradnja vrlo kvalitetna, a kao dio te suradnje hrvatski tehničari sudjeluju i na Velikoj nagradi Austrije u Formuli 1.

Juraj Renko Popović ove je godine treći put bio tehnički delegat na F1 utrci, a društvo mu je pravio Luka Gembić, kojem je to bilo prvo radno iskustvo u najvišem rangu autosporta. FIA tijekom trkaćeg vikenda pomno nadzire sve ono što se događa u garažama deset timova i zbog toga svakoj momčadi dodjeljuje dvojicu tehničkih delegata.

Popović objašnjava taj proces: “U četvrtak navečer održan je sastanak 20 tehničara i tada se biralo tko će u koji boks. Iz šešira se izvlači tko će biti s kojim timom. U petak ujutro krenuli smo na posao, svatko u svoj boks, gdje smo onda nadzirali bolide i sve ono što se na njima radi. Sve što mehaničari rade, mi moramo zapisati. Ako se bilo koji dijelovi mijenjaju, to evidentiramo i prijavljujemo FIA-i.”

Hrvatski tehničari s vodećim ljudima hrvatskog i austrijskog saveza

“Iz momčadi Williams bili su izuzetno susretljivi prema nama, jako ljubazni”, kaže Gembić. “Dosta toga prokomentiraju s nama, pozovu nas i pokažu sve, isprintaju te dopise koje moraju prema FIA-i. Generalno smo ugodno iznenađeni i jedan i drugi njihovim pristupom. Izuzetno pozitivno iskustvo što se tiče svega i ekipe s kojom smo ovaj vikend.”

“Meni je ovo prva F1 utrka i ostavila je izuzetno veliki dojam na mene. Fasciniran sam svime. Čovjek ne može dobiti predodžbu o svemu što se ovdje događa preko televizije. Od samog izgleda bolida, tek kad dođeš ovdje i vidiš kako to izgleda u stvarnosti i kakva mašinerija stoji iza toga, možeš dobiti pravi dojam. Trebat će mi sigurno nekoliko dana kad se vratim kući da mi se slegnu svi ti dojmovi.

Rezultatski gledano, vikend nije bio pretjerano uspješan za Williams, kao primjerice onaj u Kanadi, kad je Alexander Albon osvojio izvrsno sedmo mjesto. S tehničke strane ipak je sve prošlo u redu za legendarnu momčad koja će uskoro proslaviti svoj 800. Grand Prix u Svjetskom prvenstvu.

“Williams nije imao nekih poteškoća. Samo je Albon imao manjih problema s kočnicom, ali to su uspješno riješili”, rekao je Dubrovčanin Renko pa dodao: “Svi govore da je ovo jedna od boljih Velikih nagrada u Formuli 1. Kad bismo barem mogli tako nešto imati u Hrvatskoj.”

Predsjednik HAKS-a Davorin Štetner obišao je sa svojim austrijskim kolegama hrvatske dužnosnike i prenio pohvale koje su oni dobili za svoj rad:

“Njihov šef ovdje na Velikoj nagradi Austrije, Franz Tehethofer, jutros je jako pohvalio naše dečke. Svi ostali članovi tehničke komisije su Austrijanci te s njima naši Luka i Renko. Zaista sam jako ponosan na njih i na njihove klubove. Ove godine su u Williamsu i pokazuju kako Hrvati rade.”

Davorin Štetner, Juraj Renko Popović i Luka Gembić

Objava Hrvatski tehničari nadgledali garažu Williamsa na VN Austrije: Izuzetno pozitivno iskustvo pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak