Red Bull je tekuću sezonu otvorio u dominantnom stilu i trenutno se nalazi korak ispred konkurencije. Sedmerostruki svjetski prvak, Lewis Hamilton, svjestan je da je austrijska momčad napravila pun pogodak s novim bolidom i da je pred Mercedesom težak zadatak u pogledu dostizanja “Crvenih bikova“.

Nova pravila koja su stupila na snagu prošle sezone najviše su pogodila Mercedes, koji je do tog trenutka osvojio osam naslova konstruktorskog prvaka zaredom. Radikalni koncept bez bočnih usisnika zraka, koji je u simulatoru navodno pokazivao najbolje rezultate, u stvarnosti je bio stepenicu ispod konvencionalnog dizajna bolida Red Bulla, pa čak i Ferrarija.

Iako je završetak prošle sezone donio pomak u performansama bolida W13, pogotovo u Brazilu, gdje je George Russell uzeo pobjedu, početak tekuće sezone je ponovno rezultirao razočaranjem za momčad iz Brackleyja. Iako su na prošloj utrci u Australiji i Russell i Hamilton pokazali bolju brzinu nego u prve dvije utrke sezone, iz Mercedesa i dalje stižu najave kako će u Imoli sredinom svibnja predstaviti bolid s novim konceptom poda i bočnih usisnika. Hamilton, kojem je prošla sezona bila prva u karijeri u kojoj nije ostvario pobjedu, smatra da je Red Bull dostigao skoro puni potencijal s novim bolidom RB19, ali da još postoji prostora za napredak, što će otežati ikakav pokušaj Mercedesa da dostigne austrijsku momčad.

“Svjestan sam da je potrebno dosta vremena da se uhvati bolid koji je u prednosti. Ako pogledate Red Bull, najvjerojatnije će se samo nastaviti razvijati,” rekao je Hamilton.

“Po mom mišljenju, neki bolidi su već dostigli vrhunac potencijalnih performansi te teško da će moći nastaviti dosadašnji razvoj, ali Red Bull možda može. Imaju sjajan tim oko sebe, tako da sam siguran da će nastaviti razvijati bolid, pogotovo u pogledu potisne sile.”

“Moramo biti sigurni da će svaka promjena na bolidu funkcionirati, a sve kako nam ne bi trebao ostatak godine da potencijalno premostimo taj jaz”, izjavio je Lewis za motorsport.com.

Lewis se nada da će najavljene promjene rezultirati boljim performansama novog bolida W14 te da će novi dizajn biti bolji u pogledu razvijanja tijekom ostatka sezone, a sve kako bi momčad čim prije konkurirala za sam vrh poretka.

“Postoji dio mene koji se nada da ćemo pronaći trik i da ćemo se vratiti na put koji neće biti daleko od ostalih momčadi”, dodao je Hamilton.

“U prošlosti smo pokazali da se možemo brzo razvijati i nadam se da će opet biti tako ako uspijemo otključati puni potencijal bolida. Ekipa iz tvornice ima moju podršku u tom smjeru razvoja bolida. Zahvalan sam što su otvoreni za pomak i što se trude s bolidom kakav trenutno imamo”, zaključio je Britanac.

S obzirom na sve dosadašnje izjave, prve prave pomake u performansama njemačko-britanske momčadi možemo očekivati tek za mjesec dana, dok će u nadolazećoj Velikoj nagradi Azerbajdžana Hamilton morati ponoviti dobru predstavu iz Australije, a sve kako bi Mercedes zadržao korak s konkurencijom. Hoće li planovi Tota Wolffa i ekipe uspjeti, otkrit će nam ostatak sezone, ali ne treba zanemariti ni najave iz Ferrarija u pogledu razvijanja bolida, kao niti sve konkurentniji Aston Martin.

Objava Hamilton: Trebat će nam puno vremena za dostići Red Bull pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki