Nakon razočaravajućeg početka sezone postavilo se pitanje kojim će pravcem Ferrari krenuti – držati se aktualnog koncepta bolida i pokušati ga nadograditi ili se možda okrenuti nekakvoj ‘B specifikaciji’?

Prošle godine nakon prve tri utrke sezone Svjetskog prvenstva Formule 1, Ferrari je bio na vrhu ukupnog poretka. Godinu dana kasnije, očekivalo se ponavljanje lanjskog izvrsnog otvaranja sezone, međutim ostalo je samo na očekivanjima. Talijanska momčad na prve tri Velike nagrade u 2023. godini nije dosegnula niti jedan plasman na pobjedničko postolje.

Bilo je tu i nekih pehova, poput odustajanja Charlesa Leclerca već u prvom krugu Velike nagrade Australije, nakon kontakta s Lanceom Strollom, no daleko veći problem Ferrarija je nekonkurentnost bolida, posebno u utrkama. Još se u kvalifikacijama Leclerc i Sainz drže nekako, no kad dođe nedjelja, padaju u zaostatak za Red Bullom i Aston Martinom, u Australiji čak i Mercedesom.

U konstruktorskom poretku Ferrari je tek četvrti i nameće se pitanje je li koncept bolida SF-23 promašen, odnosno bi li se talijanska momčad trebala okrenuti nekakvim novim dizajnerskim rješenjima? Šef momčadi Frederic Vasseur na spomen bolida ‘B specifikacije’ odgovara:

“Ne, ne mislim da ćemo krenuti tim putem. Mislim da ćemo imati niz nadogradnji koje će doći… Ne za Baku jer za Baku imamo aerodinamički paket s prikladnom količinom potisne sile, a nije baš niti najlakši vikend sa sprint utrkom. No, za Miami, Imolu, Monako ne, ali za Barcelonu da – svaka će utrka značiti i nadogradnje bolida.”

“Držimo se plana, ali smo napravili određene prilagodbe, u pogledu balansa bolida i ponašanja. Bolid je bio mnogo bolji u Melbourneu pa nastavljamo u tom smjeru. Neće to biti nikakav B-bolid, da bismo govorili o tako nečemu. Nećemo doći s nečim sasvim drukčijim. Nastavit ćemo nadograđivati ovo što imamo i nastojat ćemo da te nadogradnje budu velike”, rekao je Vasseur.

Upitno je koliko bi uopće bilo izvedivo usred sezone raditi novi koncept bolida. Tako nešto najavljuju u Mercedesu, a tek trebamo vidjeti hoće li takav potez uroditi plodom. Treba imati na umu da u Formuli 1 postoji ograničenje budžeta, a nagli zaokret u dizajnu bolida vuče za sobom velike troškove.

“Morate uzeti u obzir sve aspekte. Napraviti novi projekt tijekom sezone, krenuti ispočetka i raditi novi bolid… Prije svega s ograničenim budžetom, ali i restrikcijama u pogledu vremena u zračnom tunelu, neću reći da je to nemoguće, ali vrlo teško.”

“S naše strane, imamo osjećaj da postoji ogroman prostor za poboljšanje bolida, a nadam se da je to točno i da idemo u pravom smjeru. Dokle god uspijevamo razvijati bolid, poboljšavati aerodinamiku, balans, stabilnost i ostale stvari, mislim da ima smisla ići dalje u ovom smjeru”, kaže šef Ferrarijeve momčadi.

Vasseur je uoči ove sezone preuzeo tu prestižnu, ali ujedno i nezahvalnu rolu u talijanskoj momčadi, a početni mjeseci na novom poslu definitivno mu nisu donijeli previše razloga za zadovoljstvo. Idućeg vikenda Formula 1 se vraća nakon jednomjesečne stanke pa možda VN Azerbajdžana izmami poneki osmijeh na lice Freda te Ferrarijevih vozača i navijača.

Objava Vasseur: Postoji ogroman prostor za poboljšanje bolida, nećemo ići na ‘B-specifikaciju’ pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak