Dobro je počela Velika nagrada Monaka za ekipu Mercedesa. Na prvom su treningu oba bolida bila u top tri, a na drugom je Lewis Hamilton zauzeo drugu poziciju.

S vremenom kruga 1:12,169 Hamilton je osvojio prvo mjesto na prvom slobodnom treningu, dok je na drugom zahvaljujući rezultatu 1:11,466 bio na drugoj poziciji, iza svog budućeg momčadskog kolege, Charlesa Leclerca u Ferrariju.

Tijekom ove sezone Mercedes nije djelovao previše konkurentno pa ovakvi rezultati prvog dana predstavljaju ugodno iznenađenje. Konfiguracija ulične staze u Monte Carlu očito odgovara bolidu W15.

“Bio je dobar dan, definitivno najbolji koji smo imali na stazi. Mislim da je osjećaj u bolidu bio stvarno pozitivan. Uživao sam u vožnji, a ova je staza nevjerojatna. Grip je bio dosta dobar. Mislim da imamo i dalje neke izazove oko balansa, no izgledalo je dobro”, komentirao je Lewis.

Na pitanje kako je uspio tako brzo pronaći samopouzdanje u bolidu, odgovorio je: “To je ono što radim u Monaku pa mi nije iznenađujuće. Ono što je bilo iznenađujuće je razina gripa i kako je bolid reagirao tamo. Definitivno je ovo bila u kojoj se moglo uživati, za razliku od onoga što smo imali ovdje ranije, posebno u prošle dvije godine.”

Na ulicama Monte Carla najvažnije je osvojiti dobru startnu poziciju u kvalifikacijama, a s obzirom na viđeno u petak, situacija izgleda dosta pozitivno za Mercedes.

“Da, apsolutno. Ne smijemo izgubiti to što smo pokazali, a moramo se popraviti u pogledu vožnje dužih stintova i u pogledu graininga. Imamo još dosta posla kojeg trebamo obaviti i pobrinuti se da dođemo do kraja utrke”, rekao je Hamilton.

Mercedes-AMG Petronas Motorsport, George Russell

George Russell imao je određenih problema tijekom drugog slobodnog treninga. Pojavile su se određene vibracije koje je osjećao na volanu svog Mercedesa. Zauzeo je deseto mjesto.

“Čim sam pritisnuo kočnicu, cijeli se volan počeo tresti, a ne znam što se to događalo. Dao sam sve od sebe, držao ga najčvršće što sam mogao, kao gorila. Na stazi poput ove, na kojoj vam treba samopouzdanje da biste napali, takav problem nas je unazadio. Onda smo odlučili da je najbolje završiti dan sa simulacijom utrke pa pokušati analizirati što se to događalo”, objasnio je Russell.

“Generalno, bolid je danas bio stvarno dobar. Na prvom treningu bili smo treći, a Lewis drugi tijekom poslijepodneva. Očigledno dobro funkcionira, no Charles je bio daleko naprijed. Bez sumnje, bio je ovo jedan od naših najboljih petaka.”

“U ovom trenutku svi jako brzo razvijaju bolide i mogli ste vidjeti kako brze krugove smo imali danas, u usporedbi s prošlom godinom. Bili smo puno, puno brži i potencijalno bi mogao pasti rekord kruga. Netko će vjerojatno uspjeti u tome sutra, nadam se da ćemo to biti mi!”

Mercedes je kroz povijest ostvario pet najboljih startnih pozicija u Monaku, posljednji put s Lewisom Hamiltonom za volanom 2019. godine. U subotu od 16 sati otkrit ćemo mogu li ove godine ozbiljno konkurirati za pole.

Objava Hamilton: Uživao sam u vožnji; Russell: Držao sam volan kao gorila pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak