Iako je završio na drugom mjestu u ukupnom poretku vozača, Sergio Perez često je tijekom 2023. bio ispod razine koja se traži od jednog vozača Red Bull Racinga. Po mnogima je već trebao dobiti otpusno pismo, s obzirom na prikazano, no ipak je ostao dio trenutno najbolje momčadi na gridu, a Christian Horner komentirao je u čemu Meksikanac mora biti bolji kako bi 2024. za njega bila uspješnija.

Na početku ovogodišnjeg prvenstva Formule 1 stvari su izgledale jako dobro za Sergija Pereza. Nakon prvih pet trkaćih vikenda on je imao dvije najbolje startne pozicije i dvije pobjede u utrkama te je djelovao odlučan izazvati Maxa Verstappena u borbi za naslov prvaka.

Međutim, znamo kako je sve završilo i Perez je ove godine bio sve, samo ne ozbiljan protivnik Verstappenu. Dok je Nizozemac nizao pobjedu za pobjedom, Perez se jako mučio, često ispadao iz kvalifikacija prije završne runde Q3, a onda u utrkama morao na teži način dolaziti do bodova i vrlo često se nije uspijevao probiti do mjesta na postolju. Prečesto, s obzirom na to kakve su bile mogućnosti ovogodišnjeg bolida Red Bulla.

Silne probleme koje je meksički vozač imao u kvalifikacijama istaknuo je i šef momčadi Christian Horner.

“Njegova brzina, kad pogledate analizu vikenda u Abu Dhabiju, ponovno je bila vrlo, vrlo dobra. On jednostavno mora riješiti problem sa subotama. Njegov tempo u utrkama je tu, njegovo umijeće utrkivanja je fantastično, vjerojatno je prestigao više bolida nego itko drugi ove godine, ali mi ga jednostavno trebamo na startu među prva četiri bolida, a ne na devetom ili desetom mjestu, kakav je bio prosjek njegovih startnih pozicija na zadnjih nekoliko utrka”, rekao je Horner.

Konkretno, na zadnjih sedam utrka Sergiov prosjek startnih pozicija iznosio je 8.8. A možemo se prisjetiti i lošeg niza ranije u sezoni kad na pet utrka zaredom nije ušao u Q3, od Monaka do Silverstonea. Podatak da je Perez u ovoj sezoni bio vozač koji je u utrkama najviše napredovao i pretjecao najviše bolida je točan, ali nije neko iznenađenje, budući da je čovjek u najjačem bolidu na stazi skoro pa redovito startao (pre)nisko u poretku.

Na kraju je Perez zaostao suludih 290 bodova za Verstappenom, ali u Red Bullu se ipak nisu odlučili na promjenu vozača. Meksikanac ima ugovor za 2024. i imat će još jednu priliku za dokazati da zaslužuje mjesto u tom bolidu. Naravno, Red Bull očekuje da će i konkurencija biti jača u 2024. pa će biti važnije nego ove godine da oba vozača odrađuju svoj posao na najvišem nivou.

“Ipak je završio drugi u ovom Svjetskom prvenstvu i dobio je neke odlične utrke, pokazao neke odlične vožnje, ali ja mislim da on zna u kojim područjima leži prostor za napredak. Mislim da će se dogoditi maleni reset kod njega u pogledu toga kako će pristupiti utrkivanju iduće godine. On zna da je važna godina pred njim i uzet će malo vremena ove zime kako bi dokučio u čemu se mora popraviti. Siguran sam da će se iduće godine vratiti spreman za borbu”, rekao je šef Red Bullove momčadi.

Perezu, kao i mnogim drugim vozačima, aktualni ugovor istječe na kraju 2024. godine. Želi li zadržati mjesto u Red Bullu, morat će biti puno, puno bolji nego ove sezone jer puno će vozača ciljati upravo na njegovo vozačko sjedalo.

Objava Horner: Perez zna da je pred njim važna godina pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak