U francuskom mjestašcu Erneeu još smo jednom svjedočili istinskom motocross spektaklu. Utrku Monster Energy Motocross of Nations osvojili su domaćini i razveselili desetke tisuća svojih glasnih navijača, a reprezentacija Hrvatske predstavila se u dobrom svjetlu te osvojila 30. mjesto.

Monster Energy Motocross of Nations najprestižnija je motocross utrka na svijetu i jedina u kojoj se natječu nacionalni timovi. Svojevrsna “olimpijada motocrossa” uvijek se održava na kraju natjecateljske sezone, kad vozači već privedu kraju Svjetsko prvenstvo i većinu ostalih nacionalnih i internacionalnih natjecanja.

Za domaćina 76. izdanja Svjetskog kupa nacija izabrana je Francuska, odnosno staza Raymond Demy u Erneeu. Lokacija je to s kojom se ne može pogriješiti jer jamči fantastično utrkivanje i još bolju atmosferu. Francuzi su izuzetno strastveni navijači, a to su pokazali i u ovom slučaju. Tijekom vikenda utrku su posjetile 102 tisuće gledatelja.

Nastupilo je 37 nacionalnih timova. Među njima su bile sve one standardne motocross velesile poput SAD-a, Italije, Belgije, Nizozemske i domaćina, ali i neke manje nacije koje svejedno gaje kulturu natjecanja u motocrossu, kao što je i Hrvatska. Izbornik hrvatske motocross reprezentacije Danko Braim u Ernee je poveo Matiju Kelavu (klasa MXGP), Matiju Šterpina (klasa Open) i Luku Kunića (klasa MX2).

U petak je na stazi održano predstavljanje svih reprezentacija, ali i izvlačenje startnih pozicija za kvalifikacijske utrke. Hrvatska je u tom ždrijebu dobro prošla, budući da joj je dodijeljen startni broj 9.

Kelava je u ovom slučaju bio najiskusniji među našim reprezentativcima, a to se vidjelo i na stazi. Odradio je jako dobru kvalifikacijsku utrku u klasi MXGP i osvojio 23. mjesto, što je usmjerilo našu reprezentaciju prema ispunjavanju glavnog cilja. Pobjednik te utrke bio je Jorge Prado iz Španjolske.

Za Matiju Šterpina i Luku Kunića ovo je bio prvi nastup na seniorskom Kupu nacija. Šterpin je u kvalifikacijskoj utrci klase Open bio 27., dok je Kunić u klasi MX2 zauzeo 33. poziciju. Pobjednici kvalifikacija u njihovim klasama bili su Francuzi, Maxime Renaux i Tom Vialle. Zbog toga je Francuska prema velikom finalu otišla s prvog mjesta, dok su Hrvati kvalifikacije završili na 30. poziciji i tako ušli u priželjkivano B-finale.

Riječ je o utrci koja se vozi u nedjelju prijepodne. U njoj sudjeluju reprezentacije plasirane od 20. do 32. mjesta u kvalifikacijama, u isto vrijeme voze sva tri reprezentativca svake zemlje, a pobjednik utrke za nagradu dobije sudjelovanje u A finalu. U prvom dijelu utrke od naših se najbolje držao Kelava, među prvih 20 u poretku. Međutim, zadesili su ga problemi sa stražnjom kočnicom, zbog čega je izgubio nekoliko pozicija.

Kunić je naposljetku bio najbolje plasiran od Hrvata. Zavšio je 23., odmah ispred Kelave, dok je Šterpin ciljem prošao na 28. poziciji. Time se Hrvatska ponovno smjestila na 30. mjesto i može se pohvaliti kako je na ovom natjecanju iza sebe ostavila sedam nacija. Pobjednici B-finala bili su Šveđani.

U borbi za pobjednički trofej, Francuzi nikome nisu dali ozbiljnu šansu. Febvre, Vialle i Renaux izvrsno su odradili sve tri finalne vožnje te na kraju pred oduševljenim gledalištem uzeli zlato, ispred srebrne Australije (J. Lawrence, H.Lawrence, Ferris) i brončane Italije (Forato, Adamo, Bonacorsi).

Tijekom vikenda u Erneeu objavljeno je da će idući Monster Energy Motocross of Nations biti održan u Velikoj Britaniji, na jednoj od najpopularnijih staza na svijetu, Matterley Basin.

Objava Hrvatska zauzela 30. mjesto na Svjetskom kupu nacija u motocrossu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak