Nakon što je Red Bull onako dominantno osvojio dvostruku krunu u 2023. godini, glavno pitanje uoči nove sezone glasi: Može li se itko suprotstaviti braniteljima naslova, a ako može – tko?

Max Verstappen lani se “prošetao” do svog trećeg naslova prvaka svijeta. Pobijedio je na 19 utrka i time donio Red Bullu još jednu konstruktorsku titulu, šestu u povijesti te momčadi. Drugog vozača skoro da nisu ni trebali, iako je Sergio Perez dobro otvorio sezonu i osvojio dvije od prve četiri Velike nagrade te na kraju zauzeo drugo mjesto u poretku vozača.

Iza Red Bullovih leđa događalo se svašta. Aston Martin je odlično otvorio prvenstvo pa kasnije malo posustao. S McLarenom je bilo obrnuto pa je najbolje izgledao nakon ljetne stanke. Ferrari je jedini uspio pobijediti pored Red Bulla u 2023. godini, a Mercedes je ponajprije konstantnošću došao do drugog mjesta u poretku konstruktora.

E sad, koja bi od tih ekipa mogla predstavljati glavnog suparnika Red Bullu u novoj sezoni? Na to pitanje odgovarao je svjetski prvak iz 2009. godine, Jenson Button:

“Mercedes. Pogledate li zadnjih deset godina ovog sporta, u vrhu su Mercedes i Red Bull, tako da bih se odlučio za Mercedes. Volio bih reći Ferrari, volio bih da i oni budu u igri. Mogli biste reći da su bili najbliži suparnik, posebno prema kraju prošle sezone, ali mislim da će Mercedes ostvariti dobar napredak za 2024. Hoće li biti dovoljan, to ne znam.”

Govoreći o vozačkim postavama tih ekipa, Button je apostrofirao vozačke parove Mercedesa i McLarena.

“Ima nekoliko ozbiljno jakih vozačkih postava. Mercedes, ne možete zaobići tu dvojicu. Znam Lewisa, bili smo timski kolege tri godine, a to koliko je George došao blizu Lewisu je impresivno.”

“Što se tiče mladih lavova u McLarenu, super dobri su. Oscar je odradio prvu godinu i imat će veću konstantu u 2024. Pokazao je naznake izvrsnosti, no konstantu jednostavno nije imao. U svojoj drugoj sezoni, mislim da će biti kompetitivan. Ta će dva vozača definitivno gurati McLaren prema naprijed.”

Je li Jenson u pravu, otkrit ćemo za malo više od mjesec dana, kad napokon krene novo prvenstvo. Velika nagrada Bahreina održat će se od 29. veljače do 2. ožujka.

Objava Koja bi se momčad mogla suprotstaviti Red Bullu u 2024? Button kaže: Mercedes pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak