Komisija Formule 1 u utorak je održala prvi sastanak u 2023. na kojem se raspravljalo o nadolazećoj sezoni i mogućim promjenama u sportu. Čelnici sporta kao što su Stefano Domenicali (predsjednik i izvršni direktor F1) i Nikolas Tombazis (FIA-in direktor) postigli su konsenzus oko nekoliko važnih tema kao što su kišne gume i velike DRS zone.

Najavili su bolje i kvalitetnije kišne gume. Pirelli je za novu sezonu pripremio novu smjesu za plave tzv. ‘full wet’ gume. One bi trebale biti otpornije za surove uvjete na stazi i u sportu se nadaju da u 2023. nećemo gledati utrke poput VN Belgije 2021, koja je bila potpuni fijasko, ili VN Japana koja je prošle godine odlučila pitanje prvaka.

Pirelli poručuje da se nove kišne gume ne zagrijavaju s pokrivačem za gume, a one će biti spremne za korištenje od VN Emilija-Romagne.

Iz komisije su najavili i testiranje nove aerodinamike na bolidima F1. Novi paket bi smanjio količinu vodenog spreja kojeg stvaraju bolidi, a testiranje će se održati u drugom ili trećem kvartalu u 2023.

Photo by Steven Tee / LAT Images

Novi asfalt u Bakuu i Miamiju

Staze u Bakuu i Miamiju bit će ponovno asfaltirane za nadolazeću sezonu, a u Saudijskoj Arabiji neznatno će se promijeniti izgled staze, odnosno pomaknuti zaštitne ograde kako bi se poboljšala vidljivost na stazi.

Komisija je najavila da će se dodati 1.5 metra prostora između garaža u boksu na Zandvoortu, a Katar će imati novu infrastrukturu u paddocku.

Mijenjaju se i DRS zone u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji, Australiji, Bakuu i Miamiju. F1 je ponovno odlučila dodati četvrtu DRS zonu u Melbourneu.

Getty Images / Red Bull Content Pool

Promjene u pravilnicima

Komisija je izglasala nekoliko promjena u tehničkom i sportskom pravilniku. Dotakli su se sive zone u pravilniku oko nedovršenih utrka i postupka dodjeljivanja bodova u istim. Više ne bi trebalo doći do nejasnoća u podjeli bodova u slučaju skraćene utrke.

Dodaje se i zimski kolektivni odmor za F1 ekipe. Podsjetimo, postoji pravilo u F1 koje “zaključa” tvornice i onemogući rad na bolidu tijekom ljetne stanke koja je obično u kolovozu. Komisija je odlučila da će rad na bolidima biti pod ključem i dio zime, premda točno razdoblje još nije objavljeno.

Objava Komisija odlučila: U 2023. nove kišne gume, mijenja se i sportski pravilnik pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić