Aston Martin je fantastično započeo sezonu, barem u kontekstu Fernanda Alonsa koji je imao šest plasmana na postolje u prvih osam nastupa, no u zadnje četiri utrke Španjolca nismo vidjeli s peharom u rukama.

Na startu prvenstva Aston Martin je imao drugi bolid po brzini, iza Red Bulla. Fernando Alonso nizao je treća mjesta, onda dvaput došao i do drugog, ali uoči odlaska na ljetni odmor dogodio se određeni pad forme. Alonso je upisao dva peta, sedmo i deveto mjesto, a Lance Stroll koji ionako kaska za svojim timskim kolegom, u zadnje je četiri utrke skupio samo pet bodova.

Razloga je više. Aston Martinu nisu baš odgovarale neke staze, bilo je nekih nesavršenosti u podešavanju bolida, a naravno, konkunrencija također ne miruje. Mercedes i Ferrari također ciljaju na postolja i imali su boljih i lošijih nastupa.

Šef momčadi Aston Martina, Mike Krack, vjeruje da su otkrili zašto bolid nije bio onako brz kao na početku sezone:

“Ostali natjecatelji također mijenjaju svoje bolide, tako da stalno jurite za pokretnom metom. No, na kraju dana, prilično smo uvjereni u to da smo identificirali glavne slabosti i sad se stvari svode na njihovo otklanjanje, a da pritom ne stvorimo neke nove.”

Alonso je do sada osvojio 149 bodova i treći je u poretku. Stroll je na devetom mjestu s 47 bodova. Iako Kanađanin značajno zaostaje za Fernandom, Krack ima samo pohvale za svoje vozače.

“Odlično je imati Fernanda, ali također je odlično imati Lancea u tom kontekstu. Imamo sreću da oba vozača imaju vrlo otvorenu komunikaciju, oni uvelike razmjenjuju ono što osjećaju u bolidu i svoja razmišljanja. Često dolaze na naše briefinge ili sastanke s konsolidiranim mišljenjem, što je vrlo dobro za nas jer onda ne trebamo pokušavati razvijati bolid u dva smjera, već samo u jednom. Stoga, prilično smo sretni s načinom na koji se sve razvijalo u zadnjim utrkama.”

“Vozači – moram pohvaliti obojicu jer teška je situacija kad ste navikli imati bolid za vožnju pri vrhu, a onda počnete pomalo padati. Lako je postati destruktivan, a dogodilo se baš suprotno. Stvarno mi je žao naših vozača jer se nismo uspjeli zadržati onako visoko, ali budite uvjereni, pokušat ćemo sve kako bismo se vratili”, poručuje šef Aston Martinove F1 ekipe.

U Aston Martinu znaju što žele. Žele ponovno konkurirati za mjesta na postolju. Krack naglašava da im ne trebaju druge momčadi predstavljati nekakvu dodatnu motivaciju i usput najavljuje nadogradnje bolida. Neki Aston Martinovi suparnici već najavljuju posvećivanje pažnje razvoju bolida za 2024., ali u Silverstoneu se ne prestaje s razvojem aktualne jurilice.

“Ne trebamo gledati naše suparnike da bismo pronašli motivaciju. Kad vidimo što smo postigli na početku, a znate da svi žele postolja, to nam je najveća motivacija. Nije stvar u razvoju drugih, već u želji da budemo dobri i da se vratimo u vrh. Zajedno s našim vozačima učinit ćemo sve jer želimo još uspjeha.”

“Za sve utrke imamo nadogradnje. Ako pogledate listu nadogradnji za Zandvoort, nešto ćete tamo pronaći. Naš razvoj ide punom snagom, ne zaustavljamo ga. Volio bih da mogu potvrditi nekakvo magično rješenje, no umjesto toga imamo plan za set-up, plan razvoja s ciljem kontinuiranog unapređenja bolida. Nastavljamo s tim i jasno, daljnji smjer se određuje ovisno o tome što se dogodi.”

“Mi sad imamo deset puta više bodova nego lani u ovo vrijeme. Treći smo u prvenstvu i normalno je da očekivanja rastu s takvim rezultatima, ali isto tako ne smijemo zaboraviti odakle smo došli”, zaključio je Krack.

Objava Krack hvali pristup vozača i poručuje: Identificirali smo glavne slabosti bolida pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak