Iza nas je prvi dan predsezonskih testiranja u sezoni 2024. Nakon jutarnjeg dijela testiranja najbrži je bio Max Verstappen u Red Bullu, a ništa se nije promijenilo do kraja današnjeg drugog dijela testiranja. Verstappen je postavio još bolje vrijeme, 1:31.344 na C3 komponenti guma. Također je skupio najviše odvoženih krugova do kraja današnjeg dana, čak 142, ali zato jer je on vozio cijeli dan.

Poslijepodnevna postava je bila: Max Verstappen (Red Bull), George Russell (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari), Lando Norris (McLaren), Lance Stroll (Aston Martin), Pierre Gasly (Alpine), Logan Sargeant (Williams), Daniel Ricciardo (RB), Zhou Guanyu (Kick Sauber) te Nico Hulkenberg (Haas).

Kad gledamo ekipno, Red Bull je imao fantastičan dan. Njihov RB20 je pokazao odličnu brzinu i pouzdanost. Nemaju razloga za žaljenjem ni u Ferrariju i McLarenu koji su skupili solidnu kilometražu i izvukli dosta korisnih podataka o ponašanju bolida. Dan su upravo ove tri ekipe završile s najboljim vremenima – prvi je bio Verstappen, iza njega Lando Norris u McLarenu te Carlos Sainz u Ferrariju. Red Bull je skupio najviše krugova, 142, potom Ferrari sa 133 i McLaren sa 129 krugova.

Iza vodećeg trojca se smjestio Daniel Ricciardo u RB-u na četvrtom mjestu. Peto vrijeme je postavio Lance Stroll u Aston Martinu, a šesto vrijeme Pierre Gasly u Alpineu. Sedmi, osmi i deveti su redom iz jutarnjeg dijela testa: Charles Leclerc u Ferrariju, Fernando Alonso u Aston Martinu i Oscar Piastri u McLarenu. Najboljih deset je zatvorio Zhou Guanyu u Kick Sauberu.

Od incidenata vrijedi istaknuti piruetu Logana Sargeanta sredinom poslijepodneva, te u završnom satu današnjeg testa bliski kontakt Strolla i Zhoua pri čemu je Stroll blokirao kotačima i išao široko.

Oba incidenta su se dogodila u desetom zavoju. Zatim je Stroll ostao bez jednog od zrcala na startno-ciljnoj ravnini, a na zrcalo je potom pokupio Hulkenberg. Zanimljivo, izgleda da je aero boja krivac za lomljenje zrcala zbog dodatne mase.

Sve u svemu, momčadi su uglavnom odradile planirane programe. Kako smo naveli, Red Bull se pokazao najbolji prvog dana ostavivši prvog pratitelja za 1.14 sekunde iza. Ako je suditi po prvom danu, ne piše se dobro Red Bullovim suparnicima.

S testovima se nastavlja sutra od 8 sati po našem vremenu. Perez i Hamilton jedini nisu vozili, a sutra ujutro će odvoziti prve krugove u novim bolidima.

Objava Kraj prvog dana testiranja: Verstappen najbrži pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić