U najneizvjesnijim kvalifikacijama ove sezone Charles Leclerc zaostao je deset, a Carlos Sainz 57 tisućinki sekunde za osvajačem prve startne pozicije na VN Japana – Maxom Verstappenom. Vozači Ferrarija problem su detektirali u završnom sektoru kruga staze Suzuka.

Izrazito napeta bila je završnica kvalifikacija za Veliku nagradu Japana. U svojim završnim krugovima Charles Leclerc i Carlos Sainz uspjeli su poboljšati vremena, no ipak su ostali neznatno sporiji od Maxa Verstappena. Vozač Red Bulla nije popravio svoje vrijeme u tom drugom pokušaju, ali pokazalo se da je rezultat 1:29,304 bio dovoljan za pole position. Jedva, budući da je prvu trojicu dijelilo samo 57 tisućinki sekunde.

“Krug je ovdje vrlo nezgodan jer kad god ste brzi u prvom sektoru, onda gubite u posljednjem. Pokušao sam pronaći nekakvu ravnotežu u posljednjem krugu, ali u završnom sektoru izgubio sam malo s gumama, a onda izgubio i na vremenu”, izjavio je Leclerc.

Na nedjeljnu utrku opet bi mogli utjecati vremenski uvjeti, a o svojim očekivanjima Charles kaže: “Imamo vrlo ograničenu količinu podataka uoči utrke, a to je uvijek izazovno. No, osjećaj u bolidu bio je dobar. Pričekajmo što će se dogoditi s vremenom. Čini se da će biti nešto kiše u nekom dijelu utrke, tako da trebalo bi biti zabavno.”

Prateći live timing doista se moglo uočiti da su Ferrarijevi vozači izgubili puno vremena u završnom sektoru, a taj se sektor proteže od zavoja 130R pa do ciljne crte. Sainz je to potvrdio svojim komentarom trećeg mjesta.

“Bio je dobar krug, čist krug sve do zadnje šikane. Tamo se vjerojatno malo pregrijao gume i to me prilično koštalo vremena. S još pola desetinke mogli smo biti na vrhu, ali da… Pomalo sam sit toga da mi fali pola desetinke do pole positiona. Mislim da se to sad ponavlja u nekoliko kvalifikacija od Zandvoorta, a događalo se i prije ljetne stanke da smo sva trojica vrlo blizu. Nekako uvijek ode na Maxovu ili Charlesovu stranu, umjesto na moju. Nadam se da ću prema kraju sezone i ja završiti na prvom mjestu te si maknuti to s puta”, rekao je Španjolac.

U ovoj sezoni Ferrarijevi su vozači generalno bili uspješniji u kvalifikacijama od svojih rivala iz Red Bulla. Leclerc ima devet, a Sainz dva pole positiona, no u utrkama je bila sasvim drukčija priča pa Verstappen već sutra ima priliku osvojiti naslov prvaka.

Objava Leclerc & Sainz: Presudio je završni sektor pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak