Ferrari je na Velikoj Nagradi Meksika imao vikend za zaborav. Iako talijanska ekipa iza sebe ima i gore utrke u tekućoj sezoni, Meksiko je vrlo vjerojatno bio najgori vikend za Ferrari što se tiče čiste brzine i tempa u odnosu na glavne rivale, Red Bull i Mercedes.

Primjerice, Meksiko je jedini vikend u kojem se Ferrari nije uspio kvalificirati u prva tri na gridu. Loš paket bio je evidentan tijekom utrke, s obzirom na to da je petoplasirani Carlos Sainz u cilj ušao s ogromnih 58 sekundi zaostatka za pobjednikom utrke, Maxom Verstappenom.

Charles Leclerc kvalificirao se na sedmo mjesto nakon problema na bolidu, a u utrci je uspio napredovat za samo jedno mjesto i završio je kao posljednji vozač unutar kruga zaostatka za Nizozemcem. Ipak, Ferrarijev vozač nada se da je Meksiko bio izuzetak za Ferrarijevu formu.

“Nadam se da nećemo biti gori od ovoga, ne očekujem da će bilo koja utrka biti gora od ove. Ovo je uz Spa vjerojatno jedna od najgorih utrka. Iskreno vjerujem da se radi o jednoj utrci i to je to.”

“Za budućnost moramo razumjeti što možemo bolje učiniti u takvim uvjetima kako bi bili bolji.”

Charles Leclerc

Binotto nije previše zabrinut

Primarni razlog loše Ferrarijeve forme u Meksiku leži u visokoj nadmorskoj visini. Autodromo Hermanos Rodriguez nalazi se na više od 2200 metara nadmorske visine, dok je druga najviša utrka na tek nešto više od 800 metara visine.

Ferrari nije uspio najbolje funkcionirati u otežanim uvjetima na stazi, a rijedak zrak otežavao je i rad pogonske jedinice. Šef Mattia Binotto kaže da nije previše zabrinut lošom utrkom u Meksiku.

“Mercedes se vraća, izgledali su kompetitivnije nego mi u Meksiku. Znamo da smo prilično rano prekinuli razvoj na bolidu, fokusiramo se na 2023. i nekako nisam… mogao bih reći, zabrinut s razvojem situacije jer znam kada smo prestali s razvojem.”

“Naravno, ako pogledamo u posljednje tri utrke nije uvijek bilo odlično. U Singapuru smo bili veoma kompetitivni, iduću je utrku u Japanu bilo stvarno mokro i nismo bili brzi kao Max. Ali nije bilo drame, posebno ne u kvalifikacijama.”

“Onda smo u SAD-u bili kompetitivni u kvalifikacijama, ali u utrci nismo bili koliko smo očekivali. U Meksiku je znatno gore, tako da mislim da nije isti trend. Singapur je bio kompetitivan, Japan nije bio previše loš, SAD je imao dobre kvalifikacije, tako da je ovdje bilo puno teže i nadam se da se ne radi o trendu, već samo lošem vikendu za nas.”

Mattia Binotto

Objava Leclerc se nada da se Meksiko neće ponoviti, Binotto: Nije uvijek odlično pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić