Nova sezona nije počela po planu za Charlesa Leclerca. Nakon dobrog starta utrke, u nastavku ipak nije mogao zadržati nalet Sergija Pereza, a “šlag na tortu” lošeg dana bilo je odustajanje zbog kvara bolida. Leclerc je nakon utrke dao nekoliko izjava iz kojih je vidljivo da nikako nije zadovoljan dojmom i rezultatom.

Iako dojmovi nakon zimskog testiranja nisu bili dobri, Ferrari je solidno otvorio utrku, pogotovo Charles. Nakon sjajno odrađenog starta, uspio se probiti ispred Pereza te veliki dio utrke držati drugo mjesto. Ipak, nakon drugog zaustavljanja u boksu, Meksikanac je uspio prestići Leclerca i izgraditi prednost. Nažalost po Monegažanina, bolid je odlučio otkazati pred kraj utrke te je Charles izgubio treće mjesto i dobru količinu bodova. Da stvar bude gora, Red Bull je u dominantnom stilu uzeo prva dva mjesta i stvorio veliku zalihu bodova. Brine i činjenica da Ferrarijevi vozači nisu bili ni blizu aktualnom svjetskom prvaku, Maxu Verstappenu.

Iz Ferrarija su najavljivali da su preko zime uspjeli riješiti probleme s pouzdanošću bolida, međutim već nakon prve utrke je jasno da nije postignut neki značajni pomak u tom pogledu. Leclerc se na navedeno osvrnuo u izjavu za portal The Race.

“Ne mogu reći da je dobar osjećaj. Radili smo dosta na pouzdanosti bolida i moramo dalje nastaviti u tom smjeru jer imati probleme s pouzdanošću u prvoj utrci nikako nije dobro. Prije utrke nije bilo nikakvih znakova da bi bolid mogao otkazati.”

U samoj utrci je također bilo vidljivo da su Red Bullovi vozači napravili ogromnu prednost, čak i prije Charlesova odustajanja. Dodatna loša okolnost je da njegov momčadski kolega, Carlos Sainz, nije uspio zaustaviti nalet sunarodnjaka Fernanda Alonsa, koji je uzeo treće mjesto. Iz svega proizlazi da trenutno nema puno razloga za optimizam, a toga je svjestan i Leclerc.

“Čini se da je Red Bull pronašao nešto stvarno veliko u pogledu brzine u samoj utrci”, rekao je Leclerc i nastavio: “Što se tiče kvalifikacijskog tempa, ne postoji neka velika razlika, ali danas tijekom utrke smo svaki krug zaostajali po sekundu, što je ogromna razlika. Dakle, stvarno moramo poraditi na tome i naravno na pouzdanosti bolida.”

“Nakon testa smo se nadali da smo pogriješili u predviđanju stvari, ali bili smo u pravu. Jako smo daleko od Red Bulla i to je nažalost bilo očekivano.”

Charles je stava da se Ferrari može boriti s Aston Martinom i Mercedesom, ali je oprezan u daljnjim predviđanjima. Mlada Ferrarijeva uzdanica je ipak uvjerena da je danas postolje bilo nadohvat ruke.

“Definitivno smo imali bolid za postolje. Imali smo dovoljno veliku razliku i dobro smo se snalazili. Bahrein je također vrlo specifična staza pa se nadam da će okolnosti ipak biti drukčije za sljedeću utrku, ali ne možemo se osloniti na to”, završio je Leclerc.

Što se tiče pozitivnih strana, Leclerc je jedino istaknuo dobru strategiju u kvalifikacijama, kad je Ferrari odlučio sačuvati jedan set mekih guma za utrku, što je u konačnici i urodilo plodom na samom startu utrke. To ipak nije utjecalo na konačni rezultat utrke pa Charles odlazi iz Bahreina u lošem raspoloženju. Za dva tjedna talijanska momčad ima priliku za popravni ispit u Saudijskoj Arabiji, premda početak sezone ne daje previše razloga za zadovoljstvo.

Objava Leclerc shrvan nakon odustajanja i šokiran zaostatkom za Red Bullom pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki