Lance Stroll prvu je utrke sezone u Bahreinu završio na impresivnom šestom mjestu, pogotovo kad se u obzir uzme da je vozio s ozljedama oba ručna zgloba, koje je zadobio netom prije predsezonskog testiranja nakon što je pao s bicikla u Španjolskoj. Po Lanceovim riječima, navedene ozljede su se pogoršale u uvodnom krugu utrke, nakon kontakta s momčadskim kolegom, Fernandom Alonsom.

Naime, kanadski vozač je nakon starta utrke umalo postao tragičar za Aston Martin, jer je nakon prekasnog kočenja u četvrtom zavoju imao kontakt s Alonsom. Stroll se u tom trenutkom borio za sedmo mjesto s Georgeom Russellom, dok je Španjolac pokušavao izvršiti “the old switcheroo” u borbi za peto mjesto s Lewisom Hamiltonom. Uzeo je nekonvencionalnu liniju, što Lance nije očekivao.

Srećom za obojicu, nakon kontakta nije došlo do oštećenja na nijednom bolidu. Stroll je nakon utrke dao osvrt za Sky Sports F1.

“Iskreno govoreći, bio je to stvarno užasan trenutak, bio sam s Russellove unutarnje strane i pokušavao ostati ispred njega pa sam kasno zakočio. Fernando je oštro skrenuo, umalo zaustavio bolid usred četvrtog zavoja i jednostavno je došlo do kontakta.”

“Stvarno užasan trenutak da se sve te stvari dogode sa sjajnim bolidom koji smo imali tijekom utrke. Srećom, obojica smo to spasili i imali dobru utrku.”

Lance Stroll

Pogoršala mu se ozljeda

Stroll, koji je 12 dana prije utrke imao operaciju na oba zgloba, otkrio je da je nagli pokret prilikom izbjegavanja Alonsa doveo do pogoršanja već ionako osjetljivog stanja ručnih zglobova. Lance je također rekao da je nakon nesreće na biciklu mislio da neće biti u stanju sudjelovati na otvarajućoj utrci sezone i da se cijeli protekli vikend borio s bolovima, pa se njegovo šesto mjesto čini još impresivnije kad se uzmu u obzir sve okolnosti.

“Zapešća su mi gorjela nakon toga, pustio sam nekoliko suza nakon kontakta”, priznao je Stroll.

“Posljednja dva tjedna bila su dva najluđa tjedna u mom životu. U najgore vrijeme sam imao sudar na biciklu i liječnici su mi govorili da ću se na grid možda vratiti tek u Australiji ili čak Azerbajdžanu.”

“Bilo je teško vidjeti svjetlo na kraju tunela, ali imao sam nevjerojatan medicinski tim koji mi je pomogao na tom putu. Moj osteopat je bio sa mnom 10 sati dnevno, kao i moj kirurg, dr. Xavier Mir, bez kojega njega ne bih bio ovdje, bilo bi nemoguće voziti. Postoji cijeli popis ljudi koje bih mogao imenovati i koji su zaslužni što sam se utrkivao.”

Lance Stroll

Alonso mislio da je kontakt imao s Russellom

Svoje dojmove oko kontakta je podijelio i Alonso. Španjolcu, koji je više puta tijekom utrke pitao za detalje kontakta, tek je nakon završetka utrke rečeno da je kontakt zapravo izazvao Stroll. Ipak, Alonso je uspio odvesti sjajnu utrku bez obzira na skoro ispadanje u prvom krugu.

“Mislio sam da me George udario. Kasnije sam vidio reprizu na TV-u i shvatio da je to zapravo bio Lance. Imao je jako dobar start, jer je bio uz mene u četvrtom zavoju. Imali smo sreće, oba bolida su nastavila bez problema.”

Fernando Alonso

Momčad iz Silverstonea je nakon utrke u Bahreinu ostavila odličan dojam i mogu iduću utrku u Saudijskoj Arabiji očekivati s velikom dozom optimizma. Stanje sa Strollovim ozljedama u iduća će se dva tjedna zasigurno poboljšati, a Alonso je trećim mjestom u Sakhiru dokazao da u njemu itekako i dalje ima vatre.

Aston Martin iduću utrku očekuje na drugom mjestu konstruktorskog poretka, s 23 boda u džepu, što predstavlja gotovo polovicu postignutih bodova prošle sezone. U svakom slučaju, sjajan napredak britanske momčadi.

Objava Stroll: Pustio sam suze nakon dodira s Alonsom, rekli su da ću se vratiti tek u Australiji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki