Oko sudbine Red Bullove juniorske momčadi AlphaTauri sve je više nagađanja. Iako su iz Red Bulla prošli mjesec demantirali glasine da će momčad iz Faenze biti prodana, savjetnik austrijske momčadi, Helmut Marko, upozorio je da AlphaTauri mora poboljšati svoje izvedbe.

Kao što smo već pisali, odluka o prodaji talijanske momčadi je bila na dioničarima, koji su izgleda ipak odlučili da AlphaTauri ostaje u sastavu šire obitelji Red Bulla. Okolnost koja zabrinjava je ta da je momčad u zadnjih nekoliko godina sve lošije plasirana u poretku konstruktora, a sve je kulminiralo prošle sezone, u kojoj je završila na neslavnom devetom mjestu.

Također, došlo je do velike promjene nakon što je umro osnivač Red Bulla, Dietrich Mateschitz, koji je oduvijek bio zaštitnički nastrojen u vezi AlphaTaurija. Novi CEO Red Bulla, Oliver Mintzlaff je jako kritičan prema izvedbama brenda AlphaTauri, kako u Formuli 1, tako i van Formule 1 u pogledu prodaje odjevnih predmeta. Svoj osvrt u pogledu Red Bullovog “mlađeg brata” za portal Formel1.de dao je i Helmut Marko, koji po tradiciji nije imao dlake na jeziku.

“Istina je da deveto mjesto AlphaTaurija u poretku konstruktora nije ono što smo očekivali. To znači da mora doći do poboljšanja. Također je istina da su financijske obveze u AlphaTauriju previsoke, što znači da također moramo učiniti nešto na strani sponzora, na strani prihoda”, oštar je bio Marko.

“Tijekom ovog procesa također smo razgovarali o svim mogućnostima u pogledu momčadi, ali uvijek je bilo vrlo jasno da će AlphaTauri ostati unutar Red Bullove obitelji. To je važan dio našeg rada s juniorima. Kao što je spomenuto, ni sportske niti financijske performanse ne zadovoljavaju standarde Red Bulla, tako da moramo učiniti nešto da to promijenimo.”

Jedna od mogućnosti koja se već spominje dulje vrijeme je ta da bi se sjedište AlphaTaurija preselilo iz Faenze u Englesku, što bliže Milton Keynesu, sjedištu Red Bulla. S obzirom na to da se zračni tunel AlphaTaurija već nalazi u Engleskoj, točnije u Bicesteru, ne čude glasine oko preseljenja kompletne momčadi. Marko, međutim, odbacuje takve navode, nazivajući ih “pretjeranima”.

“Očito je da imamo razne opcije, uključujući i Englesku”, objasnio je Helmut i nastavio: “AlphaTauri već ima preko 100 zaposlenih u Engleskoj. Momčad je podijeljena između Italije i Engleske jer je u Engleskoj puno lakše pronaći zaposlenike.”

“Ali ideja da će se cijeli tim odmah preseliti u Englesku je pretjerivanje”, završio je Marko.

U AlphaTauriju novu sezonu nisu otvorili na dobar način, s obzirom na to da momčad u prvoj utrci nije uspjela izboriti plasman među osvajače bodova. Marko je zaključio svoj osvrt stavom da bi šefovi u Red Bullu bili zadovoljni da momčad iz Faenze završi sezonu na šestom ili sedmom mjestu u poretku konstruktora. Sudeći po startu sezonu, kao i po relativno neiskusnoj vozačkoj postavi, pred AlphaTauri su postavljeni visoki ciljevi.

Objava Marko: AlphaTauri mora poboljšati izvedbe pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki