Nakon Haasa, Red Bulla, Williamsa, Alfe i AlphaTaurija, svoj bolid za Svjetsko prvenstvo Formule 1 2023. predstavio je McLaren. Stroj kojim će tijekom ove sezone upravljati Lando Norris i Oscar Piastri nosi naziv MCL60.

Bolid je to ime dobio zbog obilježavanja 60. obljetnice osnutka McLaren Racinga od strane Brucea McLarena. Stoga je prekinut niz prilikom imenovanja bolida i prošlogodišnji MCL36 neće naslijediti MCL37, nego spomenuti MCL60.

Pred taj veliki jubilej McLarenova F1 momčad doživjela je dosta promjena. Tijekom zime momčad je napustio dosadašnji šef Andreas Seidl, koji je preselio u Sauber, a njegova funkcija popunjena je iz unutarnjih rezervi. Novi šef momčadi je Talijan Andrea Stella.

Što se vozačke postave tiče, i tu je bilo promjena. Landa Norrisa već možemo smatrati starosjediocem u McLarenu, a njegov novi momčadski kolega bit će debitant u Formuli 1 Oscar Piastri. McLaren će 2023. imati najmlađu vozačku postavu među deset timova u natjecanju.

Vozači su bili prisutni na ovom predstavljanju bolida, baš kao i CEO McLarena Zak Brown, ali i šef momčadi Andrea Stella. Snimku McLarenove prezentacije pogledajte ovdje:

“Što se tiče priprema za sezonu, ovo je važan dan jer predstavljamo naš bolid. Želim zahvaliti cijelom timu, a tu govorimo o 700 ljudi. Najveći izazov bit će nastaviti napredovati prema gornjem dijelu poretka. Želimo se približiti kraju radova na našim infrastrukturnim projektima i općenito podići standarde u našoj momčadi”, rekao je Stella.

Novi bolid službeno će debitirati na predsezonskim testiranjima u Bahreinu od 23. do 25. veljače. Prva utrka na rasporedu je 5. ožujka.

Nakon McLarena, svoje bolide tek trebaju prezentirati Aston Martin, Ferrari, Mercedes i Alpine.

Objava McLaren MCL60 – pogledajte Norrisov i Piastrijev stroj za 2023! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak