McLaren je potvrdio da su podnijeli zahtjev za ‘pravo na reviziju’ odluke sudaca da Landu Norrisu dodijele kaznu zbog onoga što je opisano kao ”nesportsko ponašanje” tijekom Velike nagrade Kanade.

Iako su prošla dva tjedna od utrke za Veliku nagradu Kanade u kojoj je Lando Norris prvotno zauzeo deveto mjesto, pa uslijed kontroverzne kazne zbog ‘nesportskog ponašanja’ pao na 13. mjesto, McLaren je odlučio iskoristiti mogućnost ‘prava na reviziju’ kako bi pokušao osporiti tu kaznu.

Nakon što je George Russell u 12. krugu izazvao izlazak sigurnosnog automobila zbog sudara sa zidom i nakon što su se krhotine raspršile po stazi, momčad McLarena je odlučila iskoristiti tu priliku i pozvala je obojicu svojih vozača u boks na zamjenu guma, pri čemu su suci odlučili da je Norris namjerno usporio kako bi se stvorio dovoljan razmak za dvostruki ulazak u boks.

Nakon toga događaja, Norris je dobio kaznu od pet sekundi i završio je utrku izvan pozicije koja donosi bodove. Mladi Britanac je nakon utrke izjavio da odluka nema smisla, dok je njegov šef Andrea Stella, optužio suce da pokušavaju iskoristiti incident kako bi ”postavili novi presedan”.

Međutim, u novom raspletu ove situacije, odmah nakon završetka kvalifikacija za Veliku nagradu Austrije, McLaren je izdao priopćenje u kojem su najavili svoje planove da koriste mogućnost ‘prava na ponovni pregled”, te su obrazložili svoje razloge.

”Možemo potvrditi da je momčad McLarena podnijela zahtjev za ‘pravo na ponovni pregled’ temeljem Članka 14.1.1. Međunarodnog sportskog kodeksa FIA-e, u vezi s odlukom sudaca da Landu Norrisu izreknu kaznu od pet sekundi zbog ‘nesportskog ponašanja’ tijekom izlaska sigurnosnog automobila na Velikoj nagradi Kanade 2023.”

”Potpuno podržavamo FIA-u i suce i vjerujemo u njihovu sposobnost obavljanja ovog teškog posla. Cijenimo da suci trebaju donositi odluke u kratkom roku, analizirajući složene situacije često s nepotpunim informacijama i brojnim elementima koje treba uzeti u obzir.”

”U Kanadi smo bili iznenađeni kaznom i nesigurni u razloge koji su doveli do te odluke. Odmah nakon utrke razgovarali smo sa sucima kako bi smo razumjeli razloge za izricanje kazne.”

”Regulativni okvir FIA-e ima alate i postupke koji im omogućuju, kao i sportu, da se nose s operativnom složenošću Formule 1, posebice u odlukama koje treba donijeti tijekom utrke. Pravo na pregled je jedan od tih postupaka koji pokazuje snagu institucija omogućujući da se odluke pregledaju ako je to u najboljem interesu sporta, a to je nešto što McLaren u potpunosti prihvaća i podržava.”

”S obzirom na tu mogućnost, momčad je prihvatila prvotno objašnjenje i odlučila temeljito i smireno pogledati slučaj, obavljajući sveobuhvatnu analizu, uključujući i prethodne presedane. Nakon pažljivog i temeljitog pregleda, vjerujemo da postoji dovoljno dokaza za podnošenje zahtjeva za ”pravo na ponovni pregled’ što smo i učinili’.’

”Sada ćemo nastaviti blisko surađivati s FIA-om na isti konstruktivan način kao i obično te ćemo prihvatiti ishod njihovih razmatranja i konačnu odluku”, stoji u priopćenju.

McLaren će morati pružiti značajne, nove i relevantne dokaze da bi povjerenstvo ponovno otvorilo slučaj, ako se ispune ti uvjeti bit će održano novo saslušanje koje može ili potvrditi ili poništiti izvornu kaznu ili izreći drugu sankciju.

Ako bi žalba kojim slučajem bila uspješna to bi značilo da će se kazna od pet sekundi poništiti i na taj način bi se Lando Norris vratio na svoju devetu poziciju. Međutim, šanse da žalba bude uspješna su jako male, zahtjevi u kojima se koristi ‘pravo na ponovni pregled’ poznati su po tome da obično budu odbijeni. Najsvježiji je primjer Ferrarija koji se pokušao osporiti kaznu Carlosa Sainza u Australiji, no bezuspješno.

Objava McLaren odlučio iskoristiti ‘pravo na reviziju’ Norrisove kazne iz Kanade pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija