Hrvatski predstavnik na najprestižnijem svjetskom karting natjecanju je Vito Ćoza, nadareni mladi vozač kluba ANVI racing Grobnik iz Čavli.

Na Rotax MAX Challenge Grand Finalu u Bahreinu – svjetskom karting prvenstvu, među 400 vozača iz 60 zemalja svijeta, nastupit će i jedan hrvatski vozač – jedanaestogodišnji Vito Ćoza, član kluba ANVI racing Grobnik iz Čavli.

Ovaj izuzetni mladi sportaš karting karijeru je započeo još kao šestogodišnjak i već je prve godine osvojio međunarodni Intrepid driver program Cup u klasi Baby kart. Sljedećih sezona bilježio je značajne rezultate u mnogim međunarodnim utrkama te je kao sportaš grada Opatije i, zadnjih godina kao sportaš općine Čavle, primio brojna priznanja.

2023. godine na skoro svim utrkama prvenstva Centralno Europske zone, od Italije i Slovenije, preko Austrije, Hrvatske i Srbije, Vito je stajao na pobjedničkom postolju. To mu je donijelo titulu prvaka FIA Centralno Europske zone i pozivnicu za sudjelovanje u finalu Svjetskog prvenstva u Bahreinu. Na utrci u legendarnom Le Mansu, koju je koristio kao pripremu za finale, ostvario je zapaženo 7. mjesto – izvrstan rezultat u iznimno jakoj konkurenciji.

Svjetsko prvenstvo odnosno Rotax Max Challenge Grand Finals je serija utrka kartinga u vlasništvu i organizaciji BRP-Powertraina i njegovih distributera diljem svijeta. Natjecanje se odvija na klupskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a kruna svega je veliko završno finale krajem godine.

Koliko je ovo natjecanje značajno govori i činjenica kako su u Rotax karting kupovima u mladim danima nastupala i najveća svjetska automobilistička imena, poput proslavljenih vozača Formule 1 Jensona Buttona, Kimija Räikkönena i Maxa Verstappena.

Ovogodišnje Rotax Max Challenge Grand Finale održat će se na stazi Bahrain International Karting Circuit u Sakhiru, gdje će vozačke vještine u 8 kategorija odmjeriti najbolji vozači svijeta.

Naš Vito Ćoza se natječe u Micro Max kategoriji, a samo sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu predstavlja ogroman uspjeh za mladog grobničkog asa i njegov klub.

“Dat ću sve od sebe da u Bahreinu ostvarim što bolji rezultat i pokažem što znam”, ističe Vito. “No već samim time što idem na svjetsko prvenstvo i predstavljam Hrvatsku ostvarenje je najljepših snova”, dodaje.

S obzirom na to da je Vito do sada uvijek dokazivao da može i da zna, sigurni smo da će to pokazati i na svjetskoj sceni.

Objava Vito Ćoza predstavlja Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u kartingu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr