Nakon prošlogodišnje nesreće Guanyua Zhoua tijekom Velike nagrade Velike Britanije, vodstvo utrke u Silverstoneu odlučilo je tijekom zimske pauze napraviti određene izmjene na stazi kako bi se izbjegli slični incidenti.

Tijekom prošlogodišnje utrke u Silverstoneu, George Russell imao ja dosta loš start što je dovelo do toga da je Pierre Gasly slučajno udario u stražnji kraj Britančevog bolida. Kontakt je bio dovoljan da Russell udari u kineskog vozača i prevrne njegov bolid.

Bolid Alfa Romea je prevrnut klizao sve dok nije preletio preko zaštitne ograde od guma i udario u sigurnosnu mrežu koja štiti publiku. Zhou je privremeno ostao zarobljen u kokpitu, no izbjegao je ozljede.

”Ne znam kako sam preživio, očito da me je halo spasio”, rekao je Zhou i dodatno opisao kako se osjećao nakon nesreće:

”Kada sam stao, nisam znao gdje se nalazim jer sam bio prevrnut naopako i sljedeće što sam osjetio bilo je neko curenje. Nisam bio siguran dolazi li iz mog tijela ili bolida, pa sam pokušao isključiti motor. Znao sam da bi bilo teško izaći ako bi me uhvatio požar.

”Ništa me nije boljelo, ali bilo mi je vrlo hladno s moje lijeve strane, pa nisam znao je li to možda krv ili nešto drugo. Samo sam se pokušavao uvjeriti da je sve u redu, više sam se brinuo hoće li se motor zapaliti jer u toj poziciji ste stvarno zaglavljeni.”

Iako je Zhou izbjegao ozljede, FIA ništa ne želi riskirati, pa je za ovu sezonu pooštrila testove strukture bolida. Također, očekuju se nove prilagodbe strukture za sljedeći sezonu, ali u međuvremenu, vodstvo utrke u Silverstoneu je odlučilo modificirati izletnu zonu u Abbeyu uklanjanjem sloja šljunka i zamijenilo ga asfaltom.

”Odradili smo puno posla tijekom zime. Sada se tamo nalazi veliki komad asfalta umjesto šljunka. To smo napravili kako bi se spriječilo zabijanje bolida u tlo koje može rezultirati nespretnim prevrtanjem bolida. Upravo je to ukopavanje bio stvarni problem tamo.”

Direktor Silverstonea, Stuart Prignle

Iako su ovakve nesreće u današnjoj Formuli 1 prilično rijetke, opreza nikad dosta. Stoga su ovakve promjene na stazi dobrodošle i služe kako bi se zaštitili vozači od sličnih nesreća u budućnosti.

Objava Nakon prošlogodišnje nesreće, na Silverstoneu se mijenja prvi zavoj pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija