Momčad sa sjedištem u Faenzi priznala je da je propustila ostvariti neke od svojih razvojnih ciljeva za početak sezone 2023. No, unatoč tome, članovi vozačke postave AlphaTaurija slažu se da u ekipi još uvijek vlada pozitivan duh.

AlphaTauri ušao je u sezonu u nešto slabijem izdanju za razliku od proteklih godina. Dok su 2020. i 2021. bili prilično osvježenje na gridu, prošle se godine osjetio određeni pad, a u uvodnom dijelu ove sezone pridružili su se Williamsu na samom dnu poretka.

Ipak, najsvjetliju točku ovogodišnjeg prvenstva, momčad je ostvarila je na protekloj VN Australiji gdje je Yuki Tsunoda upisao prvi bod za sebe i svoju momčad.

Japanski vozač vozi svoju treću F1 sezonu, a nakon što je u prošlosti znao imati nekih ishitrenih reakcija, čini se da se mladi Tsunoda ove godine posložio sam sa sobom. Tome u prilog idu tri solidne vožnje koje je ostvario u prve tri ovosezonske utrke.

U prvim dvjema utrkama Yuki je završavao na 11. mjestu, no u protekloj utrci ga je nered nakon restarta gurnuo do desete pozicije i željenoga boda.
Osim toga, Yuki Tsunoda je, uz Lewisa Hamiltona, jedini vozač koji je u svakoj utrci napredovao na gridu te u konačnici ostvario viši plasman od one pozicije s koje je krenuo u pojedinu utrku.

Momčad iz Faenze još uvijek je bliže dnu poretka nego sredini, ali su svjesni da moraju napraviti nekoliko koraka naprijed kako bi bili u konkurenciji za bolje rezultate ove sezone.

Junak s početka ove priče, Yuki Tsunoda, navodi kako se momčad, iako razočarana svojim početkom sezone, još uvijek drži dobrog raspoloženja.

“Kao momčad nismo zadovoljni učinkom, no još uvijek smo optimisti. Prilično smo zadovoljni onime što smo učinili na stazi. Gotovo da smo izvukli sto posto performansi iz našega bolida, a to je ipak najvažnije. Jasno nam je u kojem smjeru sada moramo ići kako bismo ostvarili željeni razvoj.”

“Kao strana koja se bavi inženjerstvom na stazi, mi vozači se usredotočujemo na davanje maksimalnog napora kako bi bolid bio bolji. Isto tako, strana koja se u sjedištu u Faenzi bavi razvojem, također zna što mora činiti.”

“Dobra je stvar što smo kao se kao momčad okrenuli u istome smjeru, stoga se još uvijek osjećam dobro i pozitivno. Uvijek ciljamo na bodove. Unutar momčadi ne osjećam nikakvu negativnu energiju”, rekao je Yuki Tsunoda.

Mišljenje Yukija Tsunode dijeli i njegov novi momčadski kolega. Debitant De Vries slaže se da atmosfera u timu nije narušena, te da je cilj biti što konkurentniji na stazi.

“Atmosfera u timu je stvarno dobra. Ali, mi želimo biti konkurentni i biti na što višoj poziciji. Jasno je da se nadamo i da bismo voljeli da imamo nešto veću prednost i da smo u borbi za bodove. Nadamo se da ćemo tijekom sezone doći do te točke”, rekao je Nyck de Vries.

Momčad će nove bodove tražiti na nadolazećoj VN Azerbajdžana koja se tradicionalno vozi po ulicama Bakua. Dok će De Vriesu to biti prvi nastup na toj utrci, Tsunoda je u svoja dva nastupa na VN Azerbajdžana ostvario dva neloša osma mjesta.

Najbolji momčadski rezultat na toj stazi upisao je Pierre Gasly koji je 2021. godine u još jednom pamtljivom izdanju azerbajdžanske utrke svoj AT02 doveo do trećega mjesta.

Objava Yuki Tsunoda: Učinkom smo nezadovoljni, ali imamo optimizma pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marko Dobrecovic