U posljednje vrijeme sve su češće glasine kako Daniel Ricciardo planira povratak na grid sljedeće sezone. Australac, koji trenutno obnaša ulogu trećeg vozača Red Bulla nakon sporazumnog raskida ugovora s McLarenom, optimističan je u pogledu šansi za pronalazak mjesta u nekoj od momčadi.

Osmerostruki Grand Prix pobjednik je nakon dvije odrađene sezone u McLarenu odlučio pauzirati jednu sezonu zbog nedostatka ponuda konkurentnijih momčadi, a na što je zasigurno utjecala i velika razlika u predstavama između njega i bivšeg mu momčadskog kolege, Landa Norrisa. Dok je u prvoj sezoni u papaja momčadi još koliko toliko držao korak za Norrisom, pa čak i ubilježio pobjedu u Monzi, Daniel je prošlu godinu odradio ispod očekivanja.

“Ne plaši me okolnost da možda neću naći mjesto na gridu, u Formuli 1 je oduvijek tako. Znao sam da će biti rizik ako odlučim uzeti stanku. Mislim da je jasno da ne želim bilo koje mjesto sljedeće godine, jer ne želim ponovno graditi svoju F1 karijeru od nule.”

“Ne želim zvučati arogantno, ali već sam to prošao. Ne mislim da će me takav tijek događaja ponovno stimulirati ili mi dati ponovnu inspiraciju. Znam da je teško naći mjesto u najboljim momčadima, ali sam siguran da ću u takvom okruženju moći dati sve od sebe i napredovati”, rekao je Ricciardo.

Ovakve izjave su razumljive kad se uzme u obzir da je od 2014. do 2023. Ricciardo mahom vozio za momčadi iz gornjeg dijela poretka te sve do prelaska u McLaren ostvarivao sjajne rezultate. Po nekim navodima, Daniel je za ovu sezonu odbio ponude Haasa i Williamsa baš iz razloga što je smatrao da te momčadi nisu dovoljno konkurentne, pa ostaje za vidjeti da li je to bila pogrešna odluka.

U pogledu nove uloge u Red Bullu, Australac je istaknuo da ga je oduševio povratak u simulator te ponovna suradnja s nekadašnjim njegovim inženjerom, Simonom Rennijem, koji je trenutno zadužen za poslove oko simulatora u austrijskoj momčadi. Ricciardo je također izrazio zadovoljstvo što se vratio u dobro mu poznatu okolinu.

“Prvi dan povratka u Red Bull u simulatoru bio je najzabavniji koji sam ikada imao vozeći simulator, što je ludo, pogotovo zato što je u ovom trenutku moje karijere to inače dosadan posao.”

“Simon, moj inženjer iz doba kad sam bio u Red Bullu, sada vodi simulator. Bilo je kao da smo se vratili u rutinu 2018. i zbilja mi se svidjelo. Trebalo mi je nekoliko krugova da krenem i kad sam to učinio, sve mi je opet bilo poznato.”

“Iskreno bih rekao da je u jednom danu moje samopouzdanje poraslo s vjerojatno prilično niskog nivoa na razine na kojima je bilo nekad” zaključio je Ricciardo u optimističnom tonu.

Hoće li se ekscentrični Australac uspjeti vratiti u neku od konkurentnijih momčadi, ostaje za vidjeti. Ricciardo se može nadati da će neka od momčadi uzeti u obzir njegov renome i dati mu ponovnu šansu u Formuli 1, a na njemu je da ove sezone obavi što bolji posao u simulatoru za trenutno vodeću momčad u poretku konstruktora.

Šef Red Bulla, Christian Horner, nedavno je najavio da će Daniel odraditi i jedno testiranje za momčad, pa možda i ugrozi status nominalno drugog vozača “Crvenih bikova”, Sergija Pereza.

Objava Ricciardo: Ne brine me nedostatak slobodnih mjesta za 2024. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki