Dva dana je na WRC Croatia Rallyju trajala spektakularna bitka za prvo mjesto između Thierryja Neuvillea i Elfyna Evansa. Belgijac je pobjeđivao u toj borbi i bio je na prvom mjestu u subotu navečer, no u nedjelju ujutro obojica su imali nezgode u okolici Kumrovca, a Hyundaijev je vozač lošije prošao. Rally je završio na trećem mjestu, a iako frustriran, kaže da taj rezultat nije katastrofalan u kontekstu borbe za naslov prvaka.

Tijekom petka i subote odvoženo je 16 od 20 brzinskih ispita na WRC Croatia Rallyju. Nedjeljno jutro na prvom je mjestu dočekao Thierry Neuville, s 4,9 sekundi prednosti u odnosu na Elfyna Evansa, svog glavnog suparnika u borbi za WRC titulu u 2024.

U bizarnom razvoju događaja, i Evans i Neuville doživjeli su nezgode na brzincu broj 18, Zagorska Sela – Kumrovec. Ipak, Evansov je incident ostavio nešto blaže posljedice na njegovu Toyotu, nego što je to bio slučaj kod Neuvilleovog Hyundaija. Velšanin je do kraja natjecanja stigao bez puno muke i s donekle konkurentnim vremenima, dok je Belgijac bio sasvim nemoćan u vožnji značajno oštećenog i20.

Njihovim pehovima okoristio se Sebastien Ogier i ostvario svoju drugu pobjedu u Hrvatskoj. Evans je na koncu bio drugi, a Neuville treći, ispred momčadskog kolege Otta Tänaka. Pretvoreno u bodove koje su osvojili tijekom vikenda prema novom sustavu bodovanja, situacija je bila sljedeća: Ogier 21, Tänak 20, Evans i Neuville po 19.

“Ne možemo reći da je to bila katastrofa. Iako u nedjelju nismo osvojili mnogo bodova, ipak smo završili na trećem mjestu, poravnati po bodovima s Evansom i izgubili smo samo bod u odnosu na Otta”, komentirao je nakon rallyja Belgijac.

“Definitivno postoji frustracija, ali s druge strane, lijepo smo nagrađeni za našu odličnu vožnju u petak i subotu. To su važni bodovi koji čine razliku.”

“Brzinac [na kojem smo se razbili] je bio stvarno nezgodan i što se dogodilo, dogodilo se. Pokušao sam napraviti najbolje da bih to izbjegao, ali bilo je puno prekasno kad sam čuo uputu suvozača. Odmah sam nagazio na kočnicu, ali zavoj je bio puno oštriji i ništa nisam mogao napraviti. Nakon toga automobil je bio neupravljiv. Na zadnjem sam brzincu vozio brzo, a izgubio 30 sekundi.”

Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe, HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM
(Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

Nakon Croatia Rallyja situacija u ukupnom poretku vozača ostala je ista. Neuville ima šest bodova više od Evansa, treće mjesto drži Adrien Fourmaux koji je u Hrvatskoj bio peti, a šest bodova iza njega je Tanak.

“Sretan sam što i dalje vodim i što smo barem zadržali našu prednost jer nije tajna da će od Portugala nadalje biti jako teško za nas, s više uzastopnih rallyja na makadamu. Bez jake kiše ili nekih različitih okolnosti, nama će biti teško osvajati puno bodova u petak i subotu, no nedjelje bi onda mogle biti bolje jer ćemo imati bolje startne pozicije”, rekao je Neuville.

Drugu godinu zaredom belgijska je posada bila na dobrom putu prema prvom mjestu na Croatia Rallyju, no ponovno nije uspjela stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Hrvatska ostaje sretno mjesto za Toyotu, koja ima četiri pobjede u isto toliko dolazaka u Lijepu našu.

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Objava Neuville o konačnom rezultatu u Hrvatskoj: Ne možemo reći da je to bila katastrofa pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak