Kanadski vozač Lance Stroll još je jednom privukao pažnju iz krivih razloga. Na Velikoj nagradi Kine skrivio je bizarnu nesreću uoči restarta utrke na kraju perioda sigurnosnog automobila. Što je još veći problem, smatra da su suci pogriješili kad su ga kaznili za izazivanje nesreće.

Safety Car je otišao prema boksu i čekao se nastavak utrke za Veliku nagradu Kine. Cijelo se društvo prilično natiskalo na kočenju za spori pretposljednji zavoj u krugu, a Lance Stroll imao je katastrofalnu reakciju na zbivanja ispred sebe i zabio se u bolid Daniela Ricciarda. Oštetio je bolid RB-a do te mjere da je Australac morao odustati, a lančanom reakcijom oštećen je i McLaren Oscara Piastrija.

Logično, suci su za nesreću okrivili vozača Aston Martina i kaznili ga s deset sekundi i dva kaznena boda na vozačkoj licenci, smatrajući da se Stroll trebao bolje pripremiti za nastalu situaciju i kočiti na vrijeme, čime bi onda izbjegao sudar. Kad je doznao za kaznu od svog trkaćeg inženjera, Stroll je iskomentirao da je ta kazna joke (eng. vic).

Objasnio je naknadno zašto to misli: “Mislim da je to samo zbog činjenice da sam udario tipa. Dobio sam kaznu zbog tog konačnog rezultata, odnosno udarca u Ricciarda, no nije to bila situacija u kojoj je sve bilo normalno, a ja sam se samo zabio u stražnji dio njegovog bolida.”

“Dogodila se čudna lančana reakcija i volio bih da su suci to u većoj mjeri uzeli u obzir. Netko je zakočio na čelu kolone, a onda su svi stali. Bolid ispred mene u trenu se zaustavio, sa 60 na sat do nule. Bio je to jedan od onih glupih incidenata. Bio sam u njegovom mjenjaču, spreman za restart, a onda se jednostavno dogodio taj nesretni slučaj. Imali smo dobru utrku do tada i zaista je šteta.”

Sa svojim vozačem donekle se slaže i šef Aston Martinove momčadi Mike Krack:

“Vrlo, vrlo brza presuda bez pravog razumijevanja… Mislim da je to bila vrlo, vrlo brza i vrlo oštra odluka. Bila je to lančana reakcija na kraju dana. Vidjeli ste da je Fernando blokirao kotače pa još jedan bolid iza i mislim da su svi tamo ostali iznenađeni. Bilo bi poželjno da se to pregledalo malo detaljnije. Pokušali smo raspraviti, no presuda je bila vrlo brza da je Lance krivac. Dobio je deset sekundi kazne, pored oštećenja prednjeg krila.”

“Uvijek možete reći da je trebao biti pažljiviji, no s druge strane, ako se previše pažljivi, onda na restartu gubite više od dužine bolida i svi će reći da ste zaspali. Takve se stvari događaju na različitim stazama. Sjetite se incidenta kojeg smo imali u Mugellu kad je puno bolida bilo uključeno.”

Na ova opravdanja Strolla i njegove ekipe, kako su svi ispred njega prenaglo kočili, vjerojatno je najbolju reakciju imao Oscar Piastri:

“Da, ali se nitko drugi nije zabio u bolid ispred sebe.”

Objava Stroll: Suci su trebali uzeti u obzir da je to bila lančana reakcija pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak