Adrian Newey otkrio je zašto je odlučio otići iz Red Bulla. Kao jedan od razloga za takvu neočekivanu odluku naveo je borbu za naslov prvaka u 2021. godini, radi koje se sada osjeća umornim.

Prije početka VN Miamija potvrđena je vijest o kojoj se već neko vrijeme špekuliralo. Adrian Newey napušta Red Bull. Nakon skoro 20 godina napustiti će mjesto glavnog tehničkog inženjera. S tog mjesta će odstupiti na početku 2025.

U intervju za Sky Sports F1 Newey se osvrnuo na partnerstvo koje je započelo davne 2006. godine. Tada se Newey, godinu dana nakon što je Red Bull kupio momčad Jaguara, pridružio novonastaloj momčadi.

“Iskreno, kada sam se priključio momčadi uopće nisam znao kako će to završiti. To je bio jako velik rizik u mojoj karijeri, ali je ipak sve ispalo jako dobro. Velika mi je čast da sam imao priliku raditi sa svim tim odličnim ljudima, u tvornici, ali i na stazi. Bilo je nevjerojatno”, kaže Newey.

Odluka da napusti momčad u vrijeme dok Red Bull dominira sportom je iznenadila mnoge. Zato se postavlja pitanje što stoji u pozadini te odluke. Na pitanje o razlogu odlaska Newey je pojasnio kako su izazovi koje je donijela žestoka borba za naslov u 2021. s Mercedesom, te istovremeni rad na bolidu za 2022. godinu, bili presudni.

“Formula 1 je izuzetno zahtjevna, a ja sam tu već jako dugo vremena. Ta 2021. godina je bila jako naporna godina jer smo bili u tijesnoj borbi s Mercedesom kroz cijelu godinu. U isto vrijeme radio sam na istraživanju i razvoju RB18 bolida, koji je bio prethodnik trenutnog bolida. Zato je došao trenutak kada sam osjetio, kao što je to rekao Forrest Gump, da sam ‘malo umoran”, objašnjava Adrian.

Adrian Newey (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Newey je ipak priznao da je o odlasku razmišljao već neko vrijeme.

“Mislim da sam tijekom zime o tome razmišljao, kao i o nekim stvarima koje su se dogodile ove godine. Ja sam u jako sretnoj situaciji jer ne trebam zaradu i posao da preživim. Ja radim jer u tome uživam. A sada sam osjetio da je ovo dobar trenutak da napravim korak natrag, uzmem malu pauzu i uživam u životu, da malo putujem svijetom. Moja žena Mandy i moj pas će mi se pridružiti. Putovat ćemo Francuskom s kamp kućicom ili nečim sličnim i jednostavno uživati u životu. I možda kasnije, još ne znam kada, ću se odlučiti za neku drugu avanturu [u Formuli 1]. Ali za sada nemam nikakav plan.”

Vijest o razlazu s Red Bullom dolazi prije nego što će Formula 1 objaviti nova tehnička pravila za 2026. godinu. A uvođenje novih pravila je za Neweya pravo zadovoljstvo i dobrodošao izazov, što on nikad nije skrivao.

“Trenutna tehnička pravila su bila najveća promjena od kada su 1983. uvedena pravila da bolidi moraju imati ravnu podnicu. Zato sam jako uživao u izazovu koji je donijelo istraživanje i detaljno dizajniranje bolida. Zadnja dva bolida su samo evolucija tog bolida, a iduće godine to će isto biti treća evolucija istog dizajna. Iznenadilo me koliko se uspjelo izvući iz tog bolida, i koliko još toga možemo poboljšati, jer kada sam prvi put vidio pravila, nisam bio toliko siguran da će to biti moguće. Ali bilo je zabavno.”

Ipak, postavlja se pitanje koliko dugo Newey planira putovati svijetom i hoće li izazov novih tehničkih pravila ipak biti jači od želje za putovanjem. Od trenutka kada je procurila vijest o mogućem odlasku iz Red Bulla, počela su i nagađanja o tome gdje će Newey završiti bogatu karijeru. Za sada, najviše se pozornosti pridaje mogućnosti odlaska u Ferrari.

Velika nagrada Kanade 2023. – na postolju nakon utrke Newey, Verstappen i Hamilton
(Photo by Clive Mason/Getty Images)

Lewis Hamilton, sedmerostruki svjetski prvak koji napušta Mercedes, od iduće godine vozi za Ferrari. On je jasno dao na znanje da bi jako rado udružio snage s Neweyem. U izjavi pred VN Miamija je rekao kako je Newey na vrhu liste ljudi s kojima bi želio surađivati.

Takvo partnerstvo bi sigurno donijelo željene rezultate, a i velik dio ljubitelja sporta bi rado vidio njih dvojicu zajedno u crvenoj uniformi. Ali čini se da Hamiltonovo mišljenje nije promijenilo Neweyevu odluku. Barem za sad.

“Lijepo je od Lewisa da je to rekao, počašćen sam, ali trenutno je plan da uzmem pauzu, a onda ćemo vidjeti što donosi budućnost”, poručio je Newey.

Objava Newey otkrio razlog odlaska, ali i planove za budućnost pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Natanael Zaev