Nezadovoljan kaznom koju su suci na Velikoj nagradi Australije dodijelili Carlosu Sainzu, Ferrari je zatražio reviziju te odluke, međutim zahtjev Talijanske momčadi je odbijen.

U samoj završnici Velike nagrade Australije, prilikom drugog restarta utrke, došlo je do sudara između trećeplasiranog Fernanda Alonsa i četvrtoplasiranog Carlosa Sainza. Suci su presudili da je Ferrarijev vozač odgovoran za nesreću te ga kaznili vremenskom kaznom od pet sekundi. Budući da je utrka završila iza sigurnosnog automobila, s tom kaznom Španjolac je ostao bez bodova.

Sainz je nakon utrke komentirao kako je to najnepravednija kazna koju je vidio u karijeri, a Ferrari je odlučio zatražiti pravo na reviziju te odluke. Kazna je doista bila stroga. Jedan je argument da sudar na kraju nije imao nikakve posljedice na Alonsa jer je vozač Aston Martina nakon nove crvene zastave vraćen na treće mjesto, a pored tog incidenta dogodilo se još nekoliko sudara (Ocon/Gasly i Sargeant/De Vries) na koje suci nisu reagirali.

Saslušanje je održano u utorak ujutro i predstavnicima talijanske momčadi pružena je prilika za argumentiranje svog zahtjeva. Međutim, tu postoji ona “kvaka” da je potrebno prezentirati određene nove dokaze, koji sucima nisu bili na raspolaganju u trenutku donošenja odluke, a Ferrari očito u tome nije uspio.

“Nema značajnih novih elemenata koji nisu bili dostupni pri donošenju odluke za koju se traži revizija. Stoga, zahtjev je odbijen”, poručuju iz Međunarodne automobilističke federacije.

“Uzeli smo u obzir činjenicu da se ovaj sudar dogodio u prvom zavoju prvog kruga nakon restarta, kad suci, prema dogovoru, obično znaju progledati kroz prste kod nekih incidenata. Međutim, smatramo da je postojalo dovoljno prostora za Sainza i da je mogao poduzeti određene korake kako bi izbjegao sudar, a nije to učinio i zbog toga mu je dodijeljena kazna od pet sekundi.”

Ferrari je pokušao uvjeriti suce na provjeru telemetrije s oba bolida, ali i na saslušanje Sainza i Alonsa. Pozvali su se na slučaj iz prošlosti kad je svjedočenje vozača bacilo drukčije svjetlo na incident i odluku sudaca. FIA ipak nije bila zainteresirana za te argumente i Sainz je po njima bio i ostao krivac za nesreću. Dakle, nema nikakvih promjena u rezultatima Velike nagrade Australije i Ferrari definitivno tu utrku sprema u ladicu bez ijednog osvojenog boda, budući da je Charles Leclerc odustao još u prvom krugu.

“Prihvaćamo odluku FIA-e prema kojoj nam nije dano pravo na reviziju kazne za Carlosa Sainza na VN Australije. Normalno, razočarani smo i osjećamo da smo ponudili dovoljno značajnih novih elemenata, na temelju kojih je FIA provjeriti tu odluku, posebno u kontekstu specifičnih uvjeta i višestrukih incidenata koji su se dogodili prilikom posljednjeg restarta utrke.”

“Međutim, poštujemo proces i odluku FIA-e. Okrenut ćemo se ulasku u širu raspravu s FIA-om, Formulom 1 i ostalim timovima s ciljem dodatnog poboljšanja suđenja u našem sportu, kako bismo osigurali najviši nivo korektnosti i konzistentnosti kao što naš sport zaslužuje”, stoji u priopćenju Ferrarija.

Objava Odbijena Ferrarijeva žalba na Sainzovu kaznu s VN Australije pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak