Osmogodišnju dominaciju Mercedesa u konstruktorskom prvenstvu lani je prekinuo Red Bull. Momčad predvođena Christianom Hornerom i sjajnim Adrianom Neweyjem najbolje je pogodila nove tehničke regulacije, a Mercedes se odlučio za nešto radikalniji dizajn i sezona im je bila puna uspona i padova.

Ipak, krajem 2022. Mercedes je uhvatio puno bolju formu, pa čak i pobjedu na VN Brazila. Izgledali su kao sve veći konkurent Ferrariju, a s obzirom na impresivne rezultate u posljednjem desetljeću, očekivali smo konkurentniju momčad iz Brackleyja u novoj sezoni.

Ali, uslijedilo je razočarenje. Lewis Hamilton završio je peti, a George Russell sedmi na VN Bahreina. Dojam je bio lošiji od rezultata. Aston Martin, koji prema riječima Lewisa Hamiltona “koristi pola njihovog bolida” pokazao se bržim, što potvrđuje treće mjesto Fernanda Alonsa i šesto mjesto Lancea Strolla.

2023 Bahrain Grand Prix, Thursday – Jiri Krenek

Evolucija W13 nije se isplatila?

Mercedes je odlučio složiti evoluciju na lanjski W13, ali Toto Wolff je već digao ruke od trenutnog dizajna bolida.

“Ekstremno je teško nadoknaditi takav zaostatak, ali to je ono što mi moramo. Nemamo izbora. Nisam siguran da li nam budget cap otežava u poziciji u kojoj se nalazimo, ali moramo odlučiti u kojem ćemo smjeru kreniiti dalje i sve resurse uložiti u to.”

“Razvijamo jedan bolid, pitanje je samo kakav bolid.”

Toto Wolff

Wolff i Mercedes obećali su nadogradnje na W14 za VN Emilije-Romagne i očekuju napredak od dvije do tri desetinke. To će, jasno je, biti nedovoljno.

“Činilo se na kraju prošle sezone da smo puno nadoknadili i da jedinu razliku čini koje nam staze odgovaraju i koje ne. Sad izgleda da se naš zaostatak za Red Bullom udvostručio ili čak utrostručio. To moramo pogledati.”

“Sve što je između, dakle Ferrari i Aston, to je sporedni show. Unatoč tome, Aston Martin nam je dobra inspiracija jer su nadoknadili dvije sekunde zaostatka i sad su druga najbrža momčad.”

“Kod nas je sve loše. Brzina u jednom krugu i dalje je dobra, ali vidjeli smo posljedice u utrci. Da kažem jednostavno, fali nam downforce, gume nam klize i idu unatrag.”

Toto Wolff

Vozači su svjesni situacije

Hamilton se navikao na pobjedničke bolide i sigurno ne uživa u trenutnoj situaciji, kao i mladi Russell koji bi htio dodati još koji pobjednički trofej u vitrinu.

“Vozači su potpuno svijesni situacije. Otvoreno razgovaramo u momčadi. Svi su svijesni situacije, mi ne trebamo pronaći 0.3 sekunde. Radi se o ozbiljnim performansama koje trebamo pronaći kako bi se Mercedes vratio u poziciju za pobjede i naslove prvaka.”

Toto Wolff

Objava Oglasio se alarm u Mercedesu? Wolff: Moramo odlučiti kakav bolid razvijamo pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić