Četverostruki svjetski prvak okončao je svoju slavnu F1 karijeru na kraju 2022., nakon dvije u najvećoj mjeri razočaravajuće sezone u Aston Martinu. Unatoč uglavnom teškoj godini, Vettel je uživao u preporodu pred kraj prošle sezone, a šef Aston Martinove momčadi nada se da će Sebastian požaliti što je otišao…

Impresivna karijera Sebastiana Vettela započela je 2007. Velikom Nagradom SAD-a u BMW Sauberu. Nakon 16 sezona, četiri naslova svjetskog prvaka s Red Bullom i 122 postolja, što uključuje 53 pobjede, Nijemac je s olakšanjem otišao u zasluženu mirovinu. Svoju posljednju pobjedu ostvario je 2019. u Singapuru kada je još vozio za Ferrari, gdje je proveo šest sezona.

Protekle dvije sezone proveo je u Aston Martinu. Šef momčadi Mike Krack smatra da će im nedostajati njegove kvalitete, ali dodaje da su svi učili od njega i radeći s njim stekli potrebno znanje, koje će ostati dugo nakon njegova odlaska.

“Kad su stvari krenule na bolje u Singapuru i Suzuki, mogli ste vidjeti njegovu radost. Bio je oštar, stvarno je bio u toku. Na posljednjim utrkama moglo se reći da ga bolid koji mu daje više povratnih informacija i više performansi, još više motivira“, rekao je šef momčadi.

Krack hvali njegov pristup i kaže da mu zbog svega ‘skida kapu’. Iako je često ispadao u Q1, nikada nije pognuo glavu i uvijek je nastavio podržavati momčad i Lancea.

“Drago mi je što je tu gdje jest, ali šteta što je odlučio otići. Nadam se da će požaliti”, dodao je Mike Krack.

Sebastian Vettel, Aston Martin 2022.

U nadolazećoj sezoni za Aston Martin vozit će Fernando Alonso. Sebastian Vettel, iako želi provesti neko vrijeme s obitelji, priznao je da bi ozbiljno razmislio o jednokratnom povratku u Formulu 1, kada bi mu se ponovno ponudila prilika da se utrkuje na Suzuki. Također nije odbacio povratak motosportu i čak je nagovijestio da bi se mogao okušati u reliju nakon što se odmori.

“Uvijek mi se, iz nekog razloga, sviđao reli, ali vidim da je to veliki izazov jer se toliko razlikuje od onoga što radimo u, recimo, klasičnim kružnim utrkama, pa ne znam, vidjet ćemo”, izjavio je Nijemac.

Možda je Vettel stigao u Aston Martin malo prerano. Tim iz Silverstonea nastavlja svoju brzu ekspanziju prije početka sezone 2023. i traži talentirano osoblje iz rivalskih momčadi. S novom tvornicom i zračnim tunelom u izgradnji, Aston bi mogao postati velika snaga u nadolazećim godinama.

Autor: Stjepan Feketija

Objava Krack: Nadam se da će Vettel požaliti što je otišao iz F1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr