Borut Prosenc i Blaž Selan pobjednici prvog ovogodišnjeg rally show natjecanja u Hrvatskoj u konkurenciji 38 posada iz pet zemalja.

ČAZMA – Kotači sportskih automobila ponovo su se, već nakon jednomjesečne zimske pauze s prijelaza prošle u novu godinu, zavrtjeli u Čazmi i njenom okruženju. U hladnim zimskim uvjetima, uz tek ponegdje i pored staza minimalnim snježnim pokrovom, održan je „4. Delta Winter rally show 2024.“, manifestacija pozivnog, show karaktera, kojom je otvorena ovogodišnja hrvatska automobilistička sezona. Organizaciju još jednog uspjelog izdanja potpisuje zagrebački Autoklub Delta uz suorganizatora i glavnog pokrovitelja, svojevrsnog domaćina, Grad Čazmu. Na startu se našlo 38 posada iz pet zemalja okruženja, a vozilo se u dva dana itinererom ukupne duljine 88,29 km, od čega 52,32 km otpadalo na šest brzinskih ispita.

Svoju prvu pravu istinsku rally pobjedu u 39 dosadašnjih nastupa, od daleke 2008.godine kada se prvi put oprobao u rally sportu, ostvario je 36-godišnji slovenski automobilist Borut Prosenc. U tandemu s iskusnim suvozačem Blažom Selenom nastupio je u prestižnoj Škoda Fabia Rally2 i do cilja stigao ukupnim vremenom 31:12,4 minuta. Bio je to 51,9 sekundi bolji rezultat od drugoplasirane, još jedne slovenske posade, Rok Jerkič-Gregor Maver (Škoda Fabia Rally2 Evo). Treću poziciju pobjedničkog postolja „generalke“ ostvarila je favorizirana mađarska posada Antal Kovacs-Gergely Istovics (Hyundai i20 N Rally2), uz zaostatak od 1:26,2 minute za pobjednicima.

Prvog dana, na noćnim izdanjima gradskog brzinca ulicama Čazme najboljima su se pokazali u prvom prolasku Jerkić-Maver, a u drugom, neznatno bržem i treća slovenska posada iskusnog Darka Peljhana i Mateja Čara (Mitsubishi Lancer Evo IX). U drugi je dan Jerkič ušao vodeći s 1,9 sekundom ispred Peljhana, dok je treći bio Prosenc. Međutim, cjelodnevni makadamski program četiri brzinca na dionici Donji Miklouš-Šimljanik (11,74 km), u oba smjera, po dva puta, u svoju je korist dobio Prosenc, u svakom slijedećem, s bržim i boljim vremenom, što je presudilo njegov trijumf. Na četvrtom brzincu zbog tehničkih problema otpao je Peljhan, što je iskoristio Kovacs i tako ostvario postolje.

Najuspješnija domaća posada, na četvrtom mjestu ukupnog poretka bili su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3), a među prvih deset bile su još dvije hrvatske posade. Šesti su bili Daniel Vojvodić i Filip Puzić (Mitsubishi Lancer Evo III), tek poziciju uspješniji za 1,3 sekunde od veterana Nenada Lončarića i Tajane Vojvodić-Pinky (Subaru Impreza Sti).

Pobjednici po klasama: Nejc Mrak-Darko Vončina (Slovenija, Suzuki Swift), Mitja Velkavrh-Nina Velkavrh Gorenc (Slovenija,Renault Clio Rally5), Borut Prosenc-Blaž Selan (Slovenija, Škoda Fabia Rally2) i Matteo Bernini-Paolo Zanini (Italija, Fiat 124 Abarth).

Uoči prave bodovne natjecateljske sezone slijedi još jedan rally show, na istarskom poluotoku od 16. do 18. veljače „6. Rally day Two Castles-Due Castelli 2024.“ organizira Autoklub Poreč Motorsport uz suorganizaciju AKOK Skok racing 1993.

Autor: Miroslav Krpan
Foto: Uros Modlic

Objava Otvorena nova oktanska sezona: Prosenc i Selan osvojili Delta Winter Rally Show pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr