Američka F1 momčad zadnjih je dana bila u centru pažnje zbog promjena u upravljačkoj strukturi, no paralelno s tim radi se na pripremi bolida za novu sezonu. Objavljeno je kad će taj bolid imati svoju prvu vožnju…

Haas je prošlu sezonu završio na posljednjem mjestu u poretku konstruktora, a u 2024. mjesto šefa momčadi od Guenthera Steinera preuzima Japanac Ayao Komatsu. Također, momčad je napustio dosadašnji tehnički direktor Simone Resta.

Naravno, promjene u vodstvu momčadi ne smiju poremetiti planove vezane uz novi bolid s kojim će Haas pokušati izbjeći prošlogodišnju sudbinu te se ravnopravnije nositi s ekipa iz sredine poretka. Iz momčadi su potvrdili da će bolid svoj prvi javni nastup imati na Silverstoneu 11. veljače. Službeno to nazivaju ‘Shakedownom’, a još jedna takva vožnja zakazana je u Bahreinu dva dana prije nego počnu predsezonska testiranja od 21. do 23. veljače.

“Bolidom za ’24 želimo napraviti jasan korak, ali je li u startu dovoljno dobar u odnosu na konkurenciju? Ne mislim da jest zato što smo započeli tako kasno. Mijenjali smo koncept jako kasno također, a izradom onih nadogradnji za Austin prošle godine, preusmjerili smo jedan manji dio sredstava.”

“Realističan sam oko bolida kojeg ćemo imati u Bahreinu, ali ne na negativan način. Nije to propust naših inženjera i ljudi. Imamo dobre ljude. Meni je ključno, bez obzira na to kakav će bolid biti u Bahreinu i kakve ćemo probleme otkriti, da ga pokušamo upoznati i onda da s te točke krenemo kao momčad. Mi smo mali tim, kao što znate. Moramo svi djelovati kao jedan, inače nemamo nikakve šanse.”

“Da odgovorim na postavljeno pitanje – hoće li bolid biti korak naprijed i hoće li biti dovoljno dobar? Neće, ali ono što ćemo napraviti od tog trenutka će pokazati možemo li napredovati kao momčad ili ne možemo”, rekao je Komatsu.

Ostaje nam vidjeti hoće li Haas možda povući potez poput McLarenovog pa prije navedenih probnih vožnji objaviti fotografije novog bolida.

Objava Haas zakazao dvostruki ‘shakedown’ novog bolida prije predsezonskih testiranja pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak