McLarenovi vozači startali su na VN Saudijske Arabije s petog i šestog mjesta. Oscar Piastri popeo se za jedno mjesto i ciljem prošao četvrti, dok je Lando Norris pokušao s drukčijom strategijom i to mu se nije isplatilo pa je završio osmi. Ipak, oba su vozača relativno zadovoljna subotom u Džedi.

Oscar Piastri je imao jako dobar start i odmah se uspio probiti ispred Fernanda Alonsa, na četvrtu poziciju. U ranoj fazi utrke na stazu je morao sigurnosni automobil zbog nesreće Lancea Strolla, a Australac je tada, kao i velika većina vozača, išao u boks na svoju jedinu promjenu guma.

Našao se tada iza Lewisa Hamiltona u Mercedesu, jednoga od vozača koji nisu iskoristili Safety Car za odlazak u boks, i propisno se namučio u napadima na sedmerostrukog svjetskog prvaka. Više je puta Piastri pokušavao prestići Mercedes sa svojim McLarenom, imao je i novije gume, ali na kraju je gledao u Hamiltonovo stražnje krilo sve dok on nije otišao u boks u drugoj polovici utrke.

Odlaskom Lewisa u boks, Oscar se vratio na četvrtu poziciju koju je držao odmah nakon starta.

“Mislim da je to bilo najviše što smo mogli napraviti, tako da odlazim iz Džede vrlo sretan, iskreno. Prestigao sam Fernanda u ranoj fazi, ali onda sam zapeo iza Lewisa. Dugo sam bio iza njega, ali kad je otišao u boks bilo je OK. Otkrili smo i neke stvari koje moramo poboljšati za idući put, ali mislim da je ovo definitivno bio maksimum u ovom trenutku”, rekao je Piastri.

Taktiku poput Hamiltonove izabrao je i Piastrijev momčadski kolega Lando Norris. Ostao je na stazi prilikom izlaska sigurnosnog automobila, nadajući se još nekakvom incidentu u nastavku utrke. Međutim, nije ga dočekao i kad je konačno otišao u boks, našao se na osmom mjestu iza Ferrarijevog debitanta Olivera Bearmana. Iako je bio na softu, Norris nije uspio dostići 18-godišnjaka i utrku je okončao na osmom mjestu.

“Malo smo se kockali tim dugačkim stintom na mediumu, nadali smo se sigurnosnom automobilu ili nečemu, no nije se dogodilo. Bio je to dobar pokušaj. Mogli smo ići u boks na početku kad su išli i svi ostali, ali mislio sam da je bolje probati nešto malo drukčije. Moglo je upaliti, ali nije. Tako to ide ponekad.”

“Sretan sam jer su performanse bolida bile dobre. Istina, propustili smo nekoliko bodova s moje strane, ali napravili smo koliko smo mogli sa strategijom koju smo izabrali i time mogu biti sretan”, izjavio je nakon utrke Norris.

Prema viđenom na prve dvije utrke u novoj sezoni, Red Bull je opet daleko ispred svih. Zatim slijedi Ferrari, koji je trenutačno brži od skupine bolida koji koriste Mercedesove motore. McLaren može biti zadovoljan jer je u Saudijskoj Arabiji skupio više bodova od Mercedesa i Aston Martina te iduću utrku u Australiji dočekuje na trećem mjestu u poretku konstruktora.

Objava Piastri & Norris: Napravili smo koliko smo mogli pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak