Pirelli nastavlja biti dobavljač guma za Formulu 1 za sezone 2025.-2027., unatoč mogućoj konkurenciji iz Bridgestonea.

Najnoviji ugovor, koji također pokriva i serije F2 i F3, uključuje opciju u Formuli 1 i za četvrtu sezonu, tj. 2028. godinu.

Ova objava dolazi samo nekoliko dana nakon što je FIA morala odrediti momčadima da mogu odraditi maksimalno 18 krugova na VN Katara zbog problema s gumama, budući da je Pirelli otkrio probleme sa strukturom u bočnici guma.

Natječajni proces za dobavljača započeo je u ožujku, a dva velika brenda su FIA-i dostavili detaljnu tehničku dokumentaciju koja je ocrtavala njihove planove.

Obje tvrtke dobile su odobrenje upravnog tijela, a sljedeća faza bila je pronalaženje komercijalnog ugovora s Formulom 1.

Poznato je da je Bridgestone dao značajnu financijsku ponudu, ali na kraju su Stefano Domenicali i Liberty Media odlučili ostati pri poznatom Pirelliju.

Ako Pirelli dobije dodatnu opciju 2028. godine, talijanska tvrtka će biti jedini dobavljač u Formuli 1 kroz čak 18 sezona.

Prethodno je jasno dano do znanja da će ovaj ugovor vjerojatno biti i posljednji, iako to nije spomenuto u današnjoj službenoj izjavi.

“Od povratka u sport 2011. Pirelli je bio neprocjenjiv partner, podržavajući F1 kroz nove generacije tehnologije i tehničkih propisa i isporučujući gume kako bi omogućio fantastične utrke za naše fanove.”

Stefano Domenicali

Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem naglasio je ulogu održivosti u odluci:

“Pirelli godinama djeluje na vrhunskoj razini motosporta i siguran sam da će nastaviti pružati inovacije i izvrsnost na svjetskoj pozornici.”

“F1 je jedinstven izazov za dobavljača guma, a Pirelli je pokazao veliku predanost proizvodnji guma koje ispunjavaju ekstremne zahtjeve ovih nevjerojatnih automobila.”

“Rad će se nastaviti u nadolazećim godinama kako bi se poduzeli daljnji koraci u pogledu performansi i održivosti, a Pirelli se snažno obvezao na oba ova cilja.”

Izvršni potpredsjednik Pirellija Marco Tronchetti Provera jasno je dao do znanja da tvrtka još uvijek dosta profitira od svog kontinuiranog angažmana u sportu.

“Zahvaljujući poticaju Liberty Medie i potpori FIA-e, sport doživljava izvanredno razdoblje rasta u smislu publike i globalne ekspanzije, povećavajući broj navijača i među mlađim generacijama.”

Objava Pirelli produljio ugovor s Formulom 1 do 2027. godine pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic