Nastavlja se interesantan period predstavljanja novih F1 bolida, a novi radni tjedan svojom je prezentacijom bolida AMR24 otvorio Aston Martin. S tim novim bolidom u prvenstvo će krenuti Fernando Alonso i Lance Stroll.

Nakon Haasa, Williamsa, Saubera, Alpinea i RB-a, svoj novi bolid za 2024. godinu prezentirao je i Aston Martin. Prezentacija je održana u Aston Martinovoj bazi u Silverstoneu. Prisutni su bili vlasnik momčadi Lawrence Stroll, šef momčadi Mike Krack, tehnički direktor Dan Fallows i naravno glavne zvijezde – vozači: Fernando Alonso i Lance Stroll.

Aston Martin je prošle godine u ovo vrijeme napravio zapaženi iskorak. Na početku sezone bolid AMR23 bio je najbliži pratitelj vodećeg Red Bulla, a Fernando Alonso marljivo je skupljao trofeje penjući se iz vikenda u vikend na pobjedničko postolje. I dok je ta početna faza bila odlična za britansku momčad, problemi su došli nešto kasnije u daljnjem razvoju tog bolida. Zato drugi dio sezone nije bio tako uspješan i Aston Martin je na kraju osvojio peto mjesto u konstruktorskom poretku.

Jasno je što se očekuje od ove sezone i bolida AMR24. Ponovni pronalazak brzine koja je krasila Aston Martin u prvoj polovici 2023. i borba za mjesta na pobjedničkom postolju. Naravno, taj cilj neće biti lako ostvariti jer s velikim ambicijama u sezonu ulaze i branitelji naslova u Red Bullu, ali i ostali izazivači – Mercedes, Ferrari i McLaren.

“Pokušali smo se koncentrirati na sva područja prethodnog bolida AMR23, s kojim smo imali odličnu prošlu sezonu, punu pozitivnih stvari. Nakon nje nismo niti jedan kutak ostavili neistražen. Zaista smo pokušali pogledati svaku stvar – bolid, operativno funkcioniranje, pouzdanost… Sve kako bismo napravili korak naprijed u svakom pogledu.”

“Bilo je vrlo intenzivno u ovih par mjeseci otakd je sezona završila i nadamo se da smo napravili dovoljno. Sigurni smo da ćemo imati snažan bolid”, rekao je šef momčadi Mike Krack.

Aston Martin AMR24
Aston Martin AMR24
Aston Martin AMR24

Tehnički direktor Fallows objasnio je kako su u dizajnu bolida željeli biti sigurni da rade dobru platformu za razvoj. Upravo je taj segment zakazao prošle godine pa takav pristup ne treba čuditi.

“Napravili smo promjene posvuda na bolidu. Veoma se razlikuje u puno stvari i većinu dijelova smo promijenili. Ali ipak je to u osnovi još uvijek snažna evolucija prošlogodišnjeg bolida. Stvari koje su očigledno drukčije i koje odmah možete uočiti su nos bolida i prednje krilo, karoserija je drukčija, ali ima dosta promjena i ispod nje, što nadamo se da nećete vidjeti. Neke ćemo stvari pokušati zadržati u tajnosti”, rekao je Fallows.

Aston Martin AMR24

Na objavljenim fotografijama bolida može se primijetiti još nešto važno: push-rod stražnji ovjes, koji nam zapravo najavljuje u kojem smjeru ide Mercedes sa svojim bolidom W15. Budući da je Aston Martin korisnik Mercedesovog mjenjača i stražnjeg ovjesa.

“Naslijedili smo novi ovjes od Mercedesa. Oni nam daju mjenjač i strukturu stražnjeg ovjesa, tako da tu imamo određene promjene u odnosu na prošlu godinu”, pojasnio je Fallows.

U nastavku tjedna održat će se prezentacije Ferrarija (utorak 13.2.), Mercedesa (srijeda 14.2.) i Red Bulla (četvrtak 15.2.). Također, u srijedu će McLaren imati svoj prvi izlazak na stazu.

Objava Aston Martin prezentirao svoj novi F1 bolid – AMR24 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak