Uoči početka nove sezone Formule 1, Ferrari je ipak napravio određene promjene u vodstvu svog trkaćeg tima. Inaki Rueda više neće raditi kao glavni strateg, već će taj posao obavljati Ravin Jain.

Vijest o ‘smjeni’ Inakija Ruede nikako ne dolazi kao veliko iznenađenje. Ferrarijeva je momčad prošle godine jako trpila zbog pogrešnih strateških odluka. Naravno, bilo je toga i u prethodnim sezonama, ali lani se nekako najviše osjetilo jer je Ferrari bio u poziciji boriti se protiv Red Bull Racinga za pobjede u utrkama.

Prisjetimo se samo Velike nagrade Monaka kad je Charles Leclerc izgubio potencijalnu pobjedu zbog loše planiranih zaustavljanja u boksu ili one zbrke u Brazilu kad je monegaški vozač jedini u završnoj rundi kvalifikacija imao intermedije, umjesto guma za suho koje su koristili svi drugi vozači.

U zimskoj stanci došlo je do promjene na mjestu šefa momčadi. Frederic Vasseur naslijedio je na tom mjestu Mattiju Binotta, no nije želio brzati s odlukama. Francuz je naglašavao kako mora temeljito proučiti što se u Ferrariju događalo ranije i što je zapravo bio uzrok problema.

Govorio je Vasseur ranije ove zime: “Kad pričamo o strategiji ili aerodinamici ili nekoj drugoj temi, trebate izbjegavati biti fokusirani samo na vrh piramide. Vrlo često, govorimo li o strategijama, u većoj je mjeri stvar u organizaciji, a ne samo u onom tipu koji sjedi na pit wallu. Pokušavam dokučiti što je točno uzrokovalo svaku pojedinu pogrešku i što se dogodilo prošle godine.”

No, prst krivnje je na kraju ipak pokazao prema “tipu koji sjedi na pit wallu“. Glavni strateg Rueda dobit će novo radno mjesto u tvornici, a zamijenit će ga Indijac Ravin Jain. On je ranije radio kao trkaći inženjer u Maranellu, a radi se o čovjeku koji se školovao na Sveučilištu Oxford u području fizike. U talijanskoj momčadi nadaju se da će Ravin donijeti pozitivne pomake u pogledu strategije.

Osim toga, Vasseur je odlučio što će tijekom trkaćih vikenda raditi on, a što trkaći direktor Laurent Mekies. Vasseurova briga bit će vozači, sponzori i mediji, dok Mekies treba držati pod kontrolom operativu unutar trkaćeg tima.

Objava Promjene u Ferrariju: Rueda više nije glavni strateg pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak