Uoči početka nove sezona Formule 1, koja kreće u nedjelju utrkom za VN Bahreina, svoje dojmove su podijelili i vozači Ferrarija – Carlos Sainz i Charles Leclerc. Prošla sezona je za obojicu vozača bila zanimljiva, i na dobar i na loš način, te su svjesni da su pred njima visoka očekivanja, kao što je oduvijek bio slučaj s talijanskom momčadi.

Sainz je u intervjuu za Sky Sports F1 istaknuo da se nikad nije osjećao spremnije i da s puno samopouzdanja iščekuje početak sezone. Tome je zasigurno pridonijelo i dobro odrađeno predsezonsko testiranje, na kojem novi bolid SF-23 nije pokazao nikakve probleme s pouzdanošću. Carlos je odvozio solidnu kilometražu, te je posebno ukazao i na važnost testiranja.

”Maksimalno sam se fokusirao na početak sezone i na predsezonska testiranja kako bi u potpunosti došao spreman. S fizičke i psihičke strane, osjećam se spremnim. Osjećam se pripremljenim i u pogledu pristupa, u pogledu cjelokupnog tima, kao i moje strane garaže koja je ispunila sva očekivanja prilikom testiranja.“

“Definitivno sam spremniji nego prošle godine, imam dobar osjećaj. Ipak, u subotu i nedjelju ću vidjeti do koje granice mogu odvesti bolid, hoće li mi dati onu ključnu prednost ili osjećaj koji je potreban za veće rezultate“, rekao je Carlos.

Španjolskom vozaču će prošla sezona u kokpitu crvenog bolida zasigurno ostati u sjećanju po tome što je ostvario prvu pobjedu u karijeri na legendarnoj stazi u Silverstoneu. Ipak, osim dobrih, bilo je i loših strana, pogotovo kad se uzme u obzir loš početak prošle sezone, a što Sainz također ima na umu. “Chili” se u izjavi također osvrnuo i na nove Pirellijeve gume za nadolazeću sezonu.

“Prilagodit ću se svemu što dolazi. (u pogledu promjena guma, op.a.) To je lekcija naučena prošle godine. Kroz karijeru će biti bolida koji će mi prirodno odgovarati, ali i onih kojima ću se morati prilagoditi.”

“Važno je biti uporan, nastaviti se razvijati kao vozač utrka. To je nešto što sam poboljšao prošle godine i veselim se što ću to ponoviti ove godine, ako bude potrebno”, završio je Sainz.

S druge strane, Leclerc je imao jako dobru prošlu sezonu, koju je obilježio s tri pobjede i drugim mjestom u poretku vozača. Ipak, Charlesovi apetiti su veći i sam je svjestan kako se ove godine očekuje napad na titulu, kako u poretku vozača, tako i u poretku konstruktora. Monegažanin se za Sky Sports F1 također kratko osvrnuo na očekivanja u pogledu nadolazeće sezone, kao i na nedavno završeno testiranje.

“Isprobali smo mnoštvo toga tijekom testiranja što nam je pomoglo da bolje razumijemo bolid, a to je bilo stvarno važno za cijelu momčad.”

“Što se tiče odnosa snage između nas i drugih momčadi, imam svoju ideju koja nije potkrijepljena podacima inženjera, nego je isključivo moja. Osjećam da je Red Bull malo ispred nas, ali to ništa ne znači. Tek je prva utrka sezone, a sezona je iznimno duga.”

“Kao što sam mnogo puta rekao, prošle godine smo završili drugi u prvenstvu vozača i konstruktora, a sada je sljedeći korak biti svjetski prvak, tako da je to još uvijek naš cilj”, izjavio je Leclerc.

Ferrari na titule u poretku vozača i poretku konstruktora čeka mnogo duže nego na što su navikli, a to je zasigurno veliko breme na leđima legendarne talijanske momčadi. Nakon jako dobro odrađenog prvog dijela prošle sezone, očekivanja su porasla, međutim oduševljenje je splasnulo nakon ljetne stanke, kad je Ferrari izgubio korak u razvoju bolida.

Momčad je u završnici sezone skoro izgubila drugo mjesto u poretku konstruktora, no ipak su uspjeli završiti ispred Mercedesa. Talijani su prije nove sezone izvršili nekoliko promjena na ključnim pozicijama, pa je tako šef momčadi postao Francuz Frédéric Vasseur, dok je novi šef strategije postao Britanac indijskog porijekla Ravin Jain. Hoće li te promjene konačno dovesti do ostvarenja ciljeva, ostaje za vidjeti. Djelomičan odgovor ćemo saznati već u nedjelju predvečer.

Objava Sainz: Spremniji sam nego ikad; Leclerc: Tek smo na prvoj utrci, ali cilj je pobijediti! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki