Guru aerodinamike, legendarni Adrian Newey, ove sezone je ponovno u centru pažnje. Njegov najnoviji dizajn za Red Bull, bolid RB19, u prve dvije utrke izdominirao je konkurenciju i time je ponovno dokazano da je Newey i dalje u formi što se tiče dizajna bolida.

Newey, čiji su bolidi do sad osvojili 23 naslova kombinirano u vozačkom i konstruktorskom prvenstvu, očito ne namjerava stati s revolucionarnim idejama. Prošle godine, kad je po Neweyjevim riječima došlo do “najveće promjene pravila nakon 1983.”, Englez je uspio dizajnirati bolid RB18, koji je uzeo naslov i u vozačkom i konstruktorskom poretku. Adrianova genijalnost se najviše vidi u tome što je prvi put nakon 1983. godine u aerodinamiku bolida ponovno uveden efekt tla, a to je najbolje iskoristio baš on sa svojim timom.

Svoja iskustva u radu s legendarnim Englezom podijelio je i četverostruki prvak Formule 1, Alain Prost, koji je svoj posljednji naslov osvojio 1993. i to baš s bolidom Williamsa, FW15C, a koji je dizajnirao nitko drugi do Newey. Prost je ovih dana sudjelovao u Beyond the Grid podcastu, u kojem je dao opširan osvrt na mindset ikonskog dizajnera bolida. Prvo se dotaknuo same Neweyjeve opuštene osobnosti i navike koja je već naširoko poznata, a to je da i dalje dizajne svojih bolida crta ručno, a ne pomoću računala.

“Volio sam razgovarati s Adrianom. S Adrianom se nikad nisam posvađao. Prilikom razgovora me uvijek slušao, a onda učinio ono što je mislio da je najbolje, ali nikad nije rekao što će učiniti, ili jesam li ili nisam bio u pravu. Ništa. Samo slušanje i pričanje.”

“Sjećam se kad je bio u McLarenu da sam otišao u njegov ured, gdje je rukom crtao neke dijelove bolida – mislim, to je nevjerojatno. Ali i način na koji radi i sluša, to je fantastično za inženjere koji rade s njim, donosi energiju i sinergiju u smislu ideja, taj kapacitet je fantastičan”, sipao je komplimente na račun Neweyja Prost.

Francuz se dalje osvrnuo i na podatak da je sam Newey kroz karijeru vozio razne bolide, a što mu je zasigurno olakšalo posao dizajniranja bolida, kao i komunikaciju s vozačima. Prost je posebno istaknuo da vidi sličnosti između svoje i Neweyjeve osobnosti. Zbog toga ne treba čuditi da su obojica među najtrofejnijim pojedincima u povijesti Formule 1.

“Kada sam bio s njim 1993., kao vozač utrka nisam znao da on također vozi bolide, tu se sigurno vidi strast” objasnio je Alain i nastavio: “Nisam znao, ali Adrian mi nikad nije rekao: ‘U redu, vozio sam ovaj auto, vozio sam onaj, osjetio sam to i osjećaš li ti isto?’ ili što god, on nikad ne bi ulazio u nekakve usporedbe jer je svjestan različitosti bolida u Formuli 1.”

“Zapravo, jako smo slični. Uvijek je potrebno slušati, a ako si vozač utrka, uvijek želiš imati najbolje, a tako radi i Adrian. I zato će razgovarati s tobom i neće postavljati pitanja, ali će odgovor biti prirodan jer on je kao dio tvoje obitelji – vrlo je drugačiji na svoj način”, rekao je Prost.

Jedini put kad je Prost vidio drugu stranu Adrianove ličnosti bilo je 2018., prilikom raskida odnosa između Red Bulla i Renaulta u pogledu ugovora oko korištenja Renaultove pogonske jedinice. Alain je istaknuo da ni prije ni kasnije nije vidio toliko strasti u Neweyju, ali da je to razumljivo kad se uzme u obzir Englezova natjecateljska narav.

“Dok sam bio u Renaultu, imali smo nekih mehaničkih problema s motorom i mene je Renault odabrao da odem razgovarati s Adrianom. Sjećam se da sam u Belgiji otišao u njegov ured i gotovo sam se bojao, što se na kraju pokazalo točnim, jer to nije bilo baš najugodnije iskustvo”, otkrio je Prost detalje odnosa s Neweyjem.

“Ponekad sam vidio Adriana vrlo uzrujanog jer je natjecatelj i misli da radi najbolji bolid i želi imati rezultate – a ako do toga ne može doći zbog motora ili pouzdanosti, on to ne može prihvatiti. Vidio sam njegovu natjecateljsku stranu koju nikad nisam vidio.”

“Moram istaknuti i da više nije mlad, ima fantastično iskustvo, fantastične rekorde, ali još uvijek je tu, motiviran i ljut kao što je bio ako nešto ne ide po njegovim planovima, stvarno to jako cijenim”, zaključio je Francuz.

S obzirom na to da je ova sezona za Red Bull krenula u najboljem mogućem smjeru, s dva 1-2 plasmana, razloga za ljutnju kod Neweyja ne bi smjelo biti. Ako će daljnji tijek sezone biti kao što je bio početak, za očekivati je da će Adrian svoj bogati trofejni kabinet upotpuniti s još dva naslova, vozačkim i konstruktorskim.

Iako je već preko 30 godina u Formuli 1, vidljivo je da mu motivacije ne nedostaje, a što je istaknuo i Prost, tako da možemo samo sjesti i uživati u Neweyjevim čudima aerodinamike.

Objava Prost: S Neweyjem je nemoguće ući u konflikt pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki