Velika nagrada Kanade, osma utrka u ovogodišnjem kalendaru Svjetskog prvenstva Formule 1, nije započela na željeni način. Prvi slobodni trening na stazi Gilles Villeneuve započeo je u zakazano vrijeme, no prekinut je nakon svega nekoliko minuta i više nije nastavljen. Prekid je započeo kvarom na Alpineovom bolidu, a onda je nastao i problem s lokalnom komunikacijskom mrežom, odnosno nadzornim kamerama na stazi…

Prvi slobodni trening u Montrealu započeo je u 13:30 po lokalnom vremenu, a vremenski uvjeti bili su vrlo dobri. Temperatura zraka bila je 21 Celzijev stupanj, a temperatura staze 33 stupnja. Ako su vremenske prognoze točne, u nastavku vikenda postoji prilično velika šansa za kišu.

Čim je dopušten izlazak na stazu, vozači su većinom požurili skupljati krugove i isprobati svoje bolide, no vožnja im nije dugo potrajala.

Već nakon dvije minute treninga probleme je svojoj momčadi prijavio Pierre Gasly. Bolid Alpinea imao je kvar vezan uz mijenjanje brzina, a šef momčadi Otmar Szafauer izjavio je kako sumnjaju na problem s kvačilom. U svakom slučaju, franuski se vozač morao zaustaviti na stazi i izazvao je crvenu zastavu. Da stvar bude gora, u garaži Alpinea mehaničari su radili i na drugom bolidu Estebana Ocona, tako da to definitivno nije bio idealan početak vikenda za francusku ekipu.

Iako su suci na stazi vrlo brzo odgurali Alpineov bolid sa staze, period crvene zastave se odužio. Mercedes je već poslao svoje vozače na izlaz iz boksa, no kad je postalo jasno da se nastavak neće dogoditi tako brzo, mehaničari su bolide odgurali natrag u garaže. Stiglo je pojašnjenje da je uzrok dužeg prekida problem s nadzornim kamerama na stazi. Zakazala je lokalna komunikacijska mreža, zbog čega nisu radile niti nadzorne kamere koje koristi direkcija utrke za kontrolu događanja i sigurnosti na samoj stazi.

Prije tog prekida, mjerene krugove odvozilo je 12 vozača, a vlasnik najbržeg kruga bio je Valtteri Bottas u bolidu Alfe. Na srednje tvrdoj smjesi guma vozio je 1:18,728. Naravno da je to daleko od bilo kakvog “ozbiljnog” kruga. Na drugoj i trećoj poziciji bili su vozači Aston Martina, Lance Stroll i Fernando Alonso.

Dok je trajao prekid, kamere i fotoaparati uglavnom su bili usmjereni prema sviscima koji stanuju u Albert Parku. U svakom slučaju, bila je ovo prilično bizarna i za natjecatelje jako frustrirajuća situacija jer su izgubili dragocjeno vrijeme na stazi.

Sat je nastavio otkucavati, rješenje problema nije se naziralo pa je otprilike deset minuta prije kraja prvog slobodnog vremena objavljeno da od vožnje neće biti ništa. Kako bi vozačima i timovima nadoknadili izgubljeno, organizatori su najavili produljenje drugog slobodnog treninga za 30 minuta te bi taj trening trebao krenuti pola sata ranije nego što je bilo zakazano. Umjesto u 23 sata po hrvatskom vremenu, krenut će u 22:30 (16:30 po lokalnom vremenu).

Objava Prvi slobodni trening u Montrealu prekinut nakon samo nekoliko minuta pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak