Australac je na sva tri treninga u Meksiku bio među prvih deset, no tek je u kvalifikacijama stvarno skrenuo pažnju na sebe, kad je s AlphaTaurijem osvojio izvrsnu četvrtu startnu poziciju.

Daniel Ricciardo vratio se utrkivanju nakon ozljede šake. Prošlog tjedna u SAD-u njegov nastup nije bio dobar, ali ovog vikenda u Mexico Cityju gledamo sasvim drukčijeg The Honey Badgera. Na slobodnim treninzima Daniel je nanizao osmo, šesto i deveto mjesto, čime je dao naslutiti da bi mogao biti dobar u kvalifikacijama.

U prve dvije runde kvalifikacija Ricciardo je imao i pomoć momčadskog kolege. Budući da Yuki Tsunoda zbog promjene motora ionako mora startati sa začelja, stavio se u službu momčadi i pomogao Australcu pružajući mu zavjetrinu na dugačkom startno-ciljnom pravcu. Time je Daniel zasigurno zaradio nešto vremena, ali u Q3 je dokazao da ta pomoć ipak nije bila presudna za uspjeh.

S vremenom 1:17,382 vozač AlphaTaurija bio je samo dvije desetinke sporiji od osvajača pole positiona, Charlesa Leclerca u Ferrariju, te zauzeo fantastičnu četvrtu poziciju. Startat će u drugom redu pored Maxa Verstappena.

“Vrlo sam sretan, to je izvanredan rezultat za našu momčad. S jedne strane, mislim da je ludi rezultat, ali već sam jučer, od svog prvog kruga, imao dobar osjećaj u bolidu. Stoga, ne znam bih li trebao koristiti riječ ‘ludi’ jer mislim da ovo danas nije slučajnost.”

“Neke stvari nisu išle u našem smjeru prošlog vikenda u Austinu, tako da sam tijekom tjedna imao želju uzvratiti. Nisam mogao dočekati povratak u bolid. Bio sam uzbuđen i gladan vožnje, kako se već vrlo dugo nisam osjećao.”

“Jasno, ovo danas je samo pola posla. Koncentrirat ćemo se na sutrašnju utrku za sat vremena ili tu negdje, ali u tih sat vremena, uživat ćemo u ovome jer osjećaj je vrlo, vrlo dobar”, rekao je Ricciardo nakon kvalifikacija.

Danielu očito odgovara Autodromo Hermanos Rodriguez (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images)

Ove sezone AlphaTauri u kvalifikacijama nije imao rezultat bolji od osmog mjesta (Tsunoda u Bakuu). Posljednji slučaj kad je ta momčad bila ovako visoko pozicionirana dogodio se u Kataru 2021. Tada se Pierre Gasly kvalificirao u Top 4.

Što se Ricciarda tiče, ovo mu je najbolji nastup u kvalifikacijama od utrke u Belgiji 2021. godine. Najbolji rezultat u Meksiku ostvario je 2016. s Red Bullom, kad je u utrci bio treći.

“U Q1 i u Q2 Yuki je bio odličan i osigurao mi slipstream, tako da to nam je sigurno dalo dodatnu desetinku ili dvije za prolazak dalje. No, u Q3 sam bio tamo sam i imali smo sirovu brzinu, tako da s tog gledišta, nije ovo slučajno, već smo imali brzinu za napraviti to.”

“Očekivali biste da će top timovi možda pokazati nešto više na duge staze. Osobno, osjećam se odlično u bolidu, imam samopouzdanje, tako da ću pružiti borbu, a ako budemo tu negdje, na četvrtom mjestu ili oko njega sutra, mislim da ćemo biti dosta sretni. Kao što sam rekao, pola posla je obavljeno, a i dalje zadržavam tu vatru u trbuhu za sutra”, poručio je Australac.

Ne treba posebno naglašavati koliko bi AlphaTauriju značio takav rezultat u utrci. Posljednja momčad prvenstva približila se konkurentima odličnim nastupom Tsunode u Americi, a sada Ricciardo ima priliku donijeti bodove za bijeg sa začelja poretka. Haas je, sa samo dva boda prednosti, u velikoj opasnosti.

Objava Ricciardo: Ludi rezultat, ali odradili smo tek pola posla pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak