U novu sezonu Formule 1, njegovu 14. sezonu u karijeri, Daniel Ricciardo ulazi kao vozač novoimenovanog Visa Cash App RB-a. Nakon što je momčad prezentirali svoj bolid VCARB 01, Australac je iznio neke prilično optimistične prognoze za nadolazeće prvenstvo.

Momčad iz Faenze prezentirala je svoj novi bolid u četvrtak navečer u Las Vegasu. U novu sezonu ulazi s novim imenom, novim vodstvom, novim naslovnim sponzorima i još puno drugih noviteta, ali nastavlja s vozačima koji su na kraju prošle sezone dovukli tadašnji AlphaTauri do osmog mjesta u poretku konstruktora – Danielom Ricciardom i Yukijem Tsunodom.

Novi CEO ekipe je Peter Bayer, novi šef momčadi Laurent Mekies, Alan Permane se pridružuje kao trkaći direktor, a kasnije ove godine za RB će početi raditi i Tim Goss kao šef tehničkog odjela. Evo kako Ricciardo komentira sve te promjene i aktualno stanje u momčadi.

“Puno je novog osoblja, neki veliki partneri su nam se priključili. Momčad se uvijek doživljavala ozbiljnom, no osjećam kao da je ovo dodatni iskorak. Nije to više samo platforma za Red Bull Racing, već je vrijeme za borbu pri vrhu središnjeg dijela poretka.”

“Sviđa mi se što se događalo, kakve su se promjene odigrale. Ima sada nešto drukčije u momčadi, kao da je drukčije stanje uma, nekako kao da imamo nešto za dokazati. To je cool. To je zabavno”, govori Australac.

Daniel Ricciardo (Photo: Will Cornelius / Content Pool)

RB bi trebao imati i konkretniju suradnju s Red Bull Racingom. Već i prve fotografije bolida to nekako i potvrđuju. Drugim timovima ta je suradnja sestrinskih timova trn u oku, no RB će očito pokušati to iskoristiti koliko god pravila to dopuštaju. Ricciardo je vrlo optimističan u prognozama, priželjkuje i sanja ulaske u Top 5.

“Morate ciljati visoko, ali kad ste dugo u ovom sportu, onda želite ostati realni kako ne biste završili potpuno razočarani. Plasmani u prvih pet trebali bi biti naš cilj pa ako dođemo do tih pozicija, možda se pruže prilike za postolja. Naravno da želimo pobijediti, ali znate… Mislim da smo napravili neke korake prošle godine, idemo sad prvo napraviti još neke.”

“Mislim li da su rezultati u Top 5 dostižni i mogu li biti dostižni u prvoj polovici sezone? Ja želim misliti da je tako”, poručio je Australac.

Ricciardo je prošlo prvenstvo započeo kao rezerva Red Bulla, no onda mu se otvorila prilika u AlphaTauriju. Imao je i onu ozljedu šake pa je ukupno odradio samo osam utrka. Zbog toga mu tijekom zimskog perioda nije bilo pretjerano važno odmarati se.

“Osobno, između sezona nisam imao osjećaj kao da samo sjedim na kauču. Mentalno sam ostao unutra, tako da mi povratak u bolid neće stvarati osjećaj kao da nisam vozio nekoliko mjeseci. Očekujem da ću se odmah vratiti u pravi ritam.”

“Rekao bih da smo dobro razvijali bolid pred kraj prošle sezone. Definitivno smo pronašli neke stvari koje su prvo definitivno išle meni u prilog, a onda je Yuki pronašao prednosti u svom vozačkom stilu i bio je dobar u Abu Dhabiju. Puno je stvari zbog kojih možemo biti prilično pozitivno raspoloženi dok nam se bliži početak sezone”, najavljuje Daniel.

Jesu li ambicije RB-a i Ricciarda realne ili nerealne, doznat ćemo u drugoj polovici veljače i početkom ožujka, u Bahreinu.

VCARB 01 (Digital Lighthouse / Red Bull Content Pool)

Objava Ricciardo: Plasmani u Top 5 trebaju biti naš cilj pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak