Nakon što je zbog ozljede šake morao propustiti pet utrka, Daniel Ricciardo vraća se u bolid AlphaTaurija na Velikoj nagradi SAD-a.

Zanimljiv je put tijekom ove godine prošao Daniel Ricciardo. Godinu je započeo kao rezervni vozač Red Bull Racinga, nakon što je krajem prošle sezone raskinuo ugovor s McLarenom. Nezadovoljni učinkom Nycka De Vriesa, čelnici Red Bulla ponudili su Ricciardu mjesto u AlphaTauriju, što je on objeručke prihvatio. Međutim, nije imao sreće pri povratku. Nakon što je odradio dvije utrke, ozlijedio se u nesreći na stazi Zandvoort pa je čak pet utrka opet morao biti u ulozi gledatelja.

Nesreća se dogodila na drugom slobodnom treningu na Velikoj nagradi Nizozemske, kad je Ricciardo bolidom udario u zaštitnu ogradu, a pritom nije odmah pustio volan. Pukla je metakarpalna kost u lijevoj šaci, a pauza je na kraju bila dosta dugačka. Mogućnost povratka najavljivala se za Japan, onda Katar, ali na kraju će se dogoditi tek ovog vikenda u Texasu.

Ricciardo se zadnjih tjedana pripremao u simulatoru, a odradio je ranije ovoga tjedna i promo vožnju u bolidu RB7 pred 30 tisuća gledatelja u Nashvilleu.

“Dobro je vratiti se. Moja šaka puno je bolje, simulator smo iskoristili kako bismo to provjerili. Pokušao sam već u tjednu prije Katara, ali nisam osjećao da je u punoj snazi. Stoga, proveo sam ostatak tog tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu, trenirajući u simulatoru kako bih došao do toga da se osjećam spremno za povratak. Generalno sam u dobroj kondiciji jer sam nastavio s treningom koliko je to bilo moguće, iako neko vrijeme nisam mogao puno toga raditi lijevom rukom.”

“Definitivno je bilo frustrirajuće gledati zadnjih nekoliko utrka, posebno jer sam bio tako spreman za povratak utrkivanju, a onda nakon samo dva natjecanja ponovno sam trebao pauzirati, ali zapravo, vrijeme bez utrkivanja prošlo je prilično brzo”, rekao je Ricciardo uoči VN SAD-a.

Dosta uspješno ga je mijenjao Liam Lawson, toliko uspješno da su mnogi pomislili kako bi Novozelanđanin trebao dobiti stalno mjesto za 2024. Ipak, AlphaTauri je potvrdio Ricciarda i Yukija Tsunodu za sljedeću sezonu, u kojoj će ekipa opet doživjeti rebranding.

Dok se Daniel oporavljao od ozljede, bolid AT04 doživio je određene nadogradnje. Australac je to do sada probao jedino u simulatoru.

“Aktualni bolid krenuo je malo naprijed otkad sam ga zadnji put vozio, ali u simulatoru sam dobio korisne informacije o tome što su promjene i nadogradnje donijele. Malo sam osjetio njihov efekt, ali za kompletni dojam trebat ću ipak pričekati izlazak na stazu. Bio sam u Singapuru kad ih je momčad probala prvi put i bilo je zanimljivo čuti povratne informacije i komentare, koji su uglavnom bili pozitivni. Uzbuđen sam isprobati to iz prve ruke. Što se ovog vikenda tiče, uvijek sam uživao u Austinu.”

AlphaTauri je i dalje na posljednjem mjestu u poretku konstruktora, sa samo pet bodova na svom kontu. Pet utrka ostalo je do kraja, a Haas ima sedam bodova više.

Objava Ricciardo se vraća u bolid: Bilo je frustrirajuće gledati prošle utrke pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak