Mlada vozačica rođena na Filipinima pridružuje se McLarenovom razvojnom programu, a momčad iz Wokinga iduće će godine predstavljati u natjecanju F1 Academy.

McLaren je zadnjih mjeseci prilično aktivan u traženju novih vozača za svoj razvojni program, koji vodi Emanuele Pirro. Nedavno je tom programu priključen japanski vozač Ryo Hirakawa, ubrzo nakon toga novi prvak FIA Formule 3, Gabriel Bortoleto, a najnovija akvizicija momčadi iz Wokinga je 18-godišnja vozačica Bianca Bustamante.

Njezin debi u utrkama bolida jednosjeda dogodio se 2022. u W Series, gdje je ponijela titulu najbolje debitantkinje. Ove je godine vozila novopokrenuto natjecanje vozačica, F1 Academy, za momčad PREMA Racing. Ostvarila je do sada dvije pobjede i još dva plasmana na postolje, uoči finala sezone na Circuit of the Americas ovog vikenda.

Iduće sezone F1 Academy će sve svoje utrke imati u sklopu trkaćih vikenda Formule 1, a Bianca će predstavljati McLaren, vozeći za momčad ART Grand Prix.

“Ovo je tako nerealan trenutak u mojoj karijeri. Potpisati za McLaren i ART Grand Prix premašuje sve ono što sam uopće mogla zamišljati odrastajući u karting utrkama na Filipinima. I dalje mi je teško vidjeti moje ime uz McLarenovo bez da doživim val emocija, budući da me povijest i tradicija ove momčadi ostavljaju bez riječi.”

“Tako sam zahvalna na ovoj prilici i vjerujem da sada imam najbolju moguću razvojnu strukturu oko sebe za napraviti idući korak u karijeri. Tijekom 2023. samo sam nastojala popraviti svoju brzinu, što sam i demonstrirala na nekoliko utrka, ali u 2024. moj je cilj postići konstantu i poboljšati mentalnu snagu, kako bih napala titulu u idućoj sezoni F1 Academyja”, izjavila je Bianca.

U ukupnom poretku Bustamante je trenutno na sedmoj poziciji. Dobila je jednu od utrka u Valenciji i jednu u Monzi.

“Koncentrirana sam na dobru završnicu sezone F1 Academyja ovdje u Austinu, ali odmah nakon toga počet ćemo s radom za 2024. Nikad u životu nisam bila motiviranija. Veliko hvala Susie Wolff i ekipi iz F1 Academyja na velikoj borbi za nas djevojke i prilici da budemo najbolje što možemo biti. Dodatne zahvale upućujem Zaku Brownu, Andrei Stelli, Emanueleu Pirru, Sebastianu Philippeu, mojim sponzorima i svim navijačima koji vjeruju u mene. Jako sam zahvalna i obećajem da ću dati sve od sebe”, poručila je Bustamante.

Objava Bianca Bustamante prva vozačica u McLarenovom razvojnom programu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak