George Russell nedvojbeno je jedan od najvećih talenata među novom generacijom vozača. Po mnogima budući prvak svijeta u nedjelju je upisao svoju prvu pobjedu u Svjetskom prvenstvu Formule 1. Mercedes je dočekao svoj pravi vikend u ovoj ne baš uspješnoj 2022. za Srebrne strijele, a George je u dvostrukoj pobjedi slavio ispred Lewisa Hamiltona.

Dobra najava za mladog Britanca bila je pobjeda u subotnjem sprintu, kojom si je osigurao prvu startnu poziciju za nedjelju. Praktično to prvo mjesto nije ispuštao tijekom utrke za Veliku nagradu Sao Paula, osim prilikom odlaska u boks, tako da je njegova prva pobjeda u karijeri došla više nego zasluženo. Jasno, emocije su bile burne, a po izlasku iz bolida George je rekao:

“Kakav nevjerojatan osjećaj. Ogromno hvala cijeloj momčadi koja je ovo omogućila. Bio je to emocionalni rollercoaster ove sezone, a i u ovoj utrci. Stvarno teška utrka. Osjećao sam da imam kontrolu. Lewis je bio super brz i kad sam vidio sigurnosni automobil pomislio sam: ‘O Isuse, bit će to stvarno težak kraj.’ Stavio me pod veliki pritisak, ali tako sam sretan što sam odnio pobjedu!”

“U počasnom krugu na neki sam način evocirao brojne uspomene. Počevši s mojom majkom i ocem još u doba kartinga pa preko podrške koju sam imao u ostatku obitelji, do moje djevojke, trenera, menadžera. Jasno, onda ljudi poput Gwena Lagruea koji mi je dao priliku u Mercedesovom programu, Jamesa Vowlesa i Tota. Lista je beskonačna i ne mogu im dovoljno zahvaliti. Jako sam ponosan.”

George Russell s pobjedničkim peharom na VN Sao Paula 2022. (foto: LAT Images)

Inače, Russella je pobjede umalo koštao tehnički problem na bolidu, za koji vozač nije niti znao. Iz Mercedesa su nakon utrke otkrili kako je došlo do curenja vode.

“Imali smo curenje vode na bolidu tijekom utrke i nije bilo jasno hoće li uopće moći doći do cilja”, rekao je Toto Wolff. “Svi smo se složili da ćemo ga pustiti da vozi do kraja, čak i bez vode, samo kako bismo pokušali završiti utrku.”

U završnici utrke na Interlagosu bilo je dosta kontroverzi unutar Red Bull Racinga i Ferrarija, vezano za momčadske odredbe. Budući da se Charles Leclerc i Sergio Perez bore za status viceprvaka, obojica su tražili od svojih timova da im momčadski kolege Carlos Sainz i Max Verstappen prepuste pozicije, no to se nije dogodilo. Mercedes je pak svojim vozačima dopustio utrkivanje u završnim krugovima.

“Kao tim, mi se uvijek zalažemo za slobodno utrkivanje i nikad nije bilo drukčije, osim ako jedan vozač matematički više nije bio u konkurenciji za naslov, a drugi jest. Mi smo se zapravo veselili njihovom ravnopravnom utrkivanju na istim gumama i razgovarali smo o tome tijekom jutra na strateškom sastanku”, rekao je Wolff.

Ova će dvostruka pobjeda sasvim sigurno biti veliki poticaj Mercedesovoj ekipi, koja je ove sezone proživjela vrlo teške trenutke rezultatskih neuspjeha nakon svoje dugogodišnje dominacije u F1.

Objava Russellovu premijernu pobjedu ozbiljno ugrozio tehnički kvar na bolidu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak