Carlos Sainz prvu utrku sezone završio je na, po njemu, razočaravajućem četvrtom mjestu. Ferrarijev bolid je patio od velike potrošnje guma, ali Španjolac smatra da će u sljedećim utrkama tempo biti bolji.

Ferrari svoju novu sezonu nije počeo baš bajno, upravo suprotno, prvu utrku Sainz je završio na četvrtom mjestu, a momčadski kolega Charles Leclerc je odustao radi kvara. Bilo je to bolno prizemljenje za momčad iz Maranella, nakon što su s velikom dozom optimizma došli na prvu utrku sezone.

Relativno loša izvedba na Velikoj nagradi Bahreina rezultirala je time da šef momčadi Fred Vasseur mora žustro, pred zainteresiranom javnosti, braniti koncept bolida tvrdeći da nije sam bolid kriv za odustajanje odnosno veliku degradaciju guma, već da su krive postavke bolida.

Sainz je ponovio izjave svoga šefa, rekavši da je vrlo optimističan, te da situacija koja ih je zadesila u Bahreinu nije pravilo već iznimka. Španjolac je dodao da Ferrari može konkurirati Red Bullu i Aston Martinu i to već u Džedi.

“Ograničenje nije toliko na stražnjoj strani bolida. Tako da, prilično smo sigurni da će biti malo drugačije na drugim stazama. Bahrain je najekstremniji u smislu degradacije guma u godini tako da za to imamo samo taj jedan primjer. Siguran sam da možemo biti bolji na drugim stazama, ali što se tiče konkretno Bahreina, tamo je to je naša stvarnost”, izjavio je Sainz.

Degradacija guma bila je problem i na prošlogodišnjem bolidu, a čini se prema prvoj utrci ove sezone da za taj problem talijanska momčad trenutno nema rješenje. Sainz objašnjava da novi bolid ima istu razinu degradacije kao i onaj od prošle godine, te ne vjeruje da će ju u skorije vrijeme riješiti:

”Otprilike je jednako loše kao i prošle godine. Samo su druga dva bolida (Red Bull i Aston) nekako pronašli nešto, što znači da im gume degradiraju puno manje”, nastavio je Španjolac.

Problemi na Ferrarijevom bolidu omogućili su Fernandu Alonsu da u završnim fazama prve utrke sezone pretekne Sainza za svoje prvo postolje još od Katara 2021. i ukupno 99. u svojoj bogatoj karijeri.

Ako bi Ferrari uspio riješiti problem s degradacijom guma i ako će pokazati brzinu na pravcu koju su imali na predsezonskim testiranjima, Velika nagrada Saudijske Arabije mogla bi biti mjesto gdje će njihov bolid zasjati u punom sjaju.

Objava Sainz: Možemo biti bolji na drugim stazama pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija