Prva utrka sezone, održana u Bahreinu, ostat će u dugom pamćenju za Aston Martin. Momčad iz Silverstonea oduševila je pratitelje Formule 1 odličnim predstavama u prvom vikendu sezone i trenutno zauzima drugo mjesto u poretku konstruktora. Navedeno je još impresivnije kad se uzme u obzir da je proteklu sezonu momčad završila u donjem dijelu poretka, točnije na sedmom mjestu.

Nakon što su Fernando Alonso i Lance Stroll utrku u Bahreinu završili na trećem i šestom mjestu, očekivanja su razumljivo porasla. Španjolac je ovih dana dao kratku izjavu za Motorsport.com, u kojoj se osvrnuo na očekivanja u pogledu nadolazećih utrka. Kako se Aston Martin u zimskoj pauzi uspio približiti Ferrariju i Mercedesu, tako ne čudi Alonsovo samopouzdanje i optimizam pa se može zaključiti da je Fernando konačno pogodio s izborom momčadi.

“Moramo pričekati Saudijsku Arabiju, Australiju, koje su vrlo različite staze od staze u Bahreinu, pa sam znatiželjan vidjeti možemo li zadržati ovu formu na različitim stazama” rekao je Alonso i nastavio: “S druge strane, mislim da je ovaj bolid koji trenutno imamo samo bazična verzija koju smo lansirali i u ovu sezonu ulazimo s potpuno novim konceptom.”

“Mislim da postoji još mnogo prostora što se tiče razvoja ovog projekta, tako da sam optimist”, završio je osebujni Španjolac.

U momčadi iz Silverstonea su svjesni da su sezonu otvorili na najbolji mogući način, za razliku od prošlih godina. Ne treba zaboraviti i da je vlasnik momčadi, Lawrence Stroll, uložio velika sredstva u dovođenje inženjera s pedigreom, kao što su Dan Fallows i Eric Blandin. Iz Aston Martina su također došle izjave da je momčad preko zime uspjela ostvariti ciljeve u pogledu aerodinamičkog razvoja bolida, a koje je zadao baš Fallows. Sve to zasigurno predstavlja dobru osnovu za daljnji razvoj bolida tijekom sezone, a u tom pogledu je Aston Martin impresionirao nakon lošeg starta prošle godine. Navedeno je komentirao i šef momčadi, Mike Krack.

“Prošle smo godine uspjeli postati bolji tijekom sezone, ali smo također vidjeli koliko je to teško, zbog intenziteta u pogledu utrka i ograničenja troškova” rekao je Krack.

“Potrebno je početi s dobrom osnovom, jer si ne možemo priuštiti da potrošimo ono što imamo na raspolaganju samo na razvoj bolida. To je i razlog zašto smo bili agresivni s ciljevima koje smo postavili za bolid. Očito, to nije uvijek lako postići, ali naš je tim u tom pogledu napravio sjajne stvari.”

“Puno, puno lakše je razvijati se iz ove osnove nego iz osnove koju smo imali prošle godine. Mi imamo svoj plan razvoja, ali i drugi imaju plan.”, nastavio je Luksemburžanin i zaključio: “Lako bi se moglo dogoditi da bolid ostane na istoj razini kao i sada, pa ćemo vidjeti kako će sve ispasti.”

Iako je Red Bull izdominirao otvaranje sezone, predstava Aston Martina i najave u pogledu budućih utrka ipak daju nadu da ćemo gledati zanimljivu sezonu. Uzevši u obzir Alonsovu kompetitivnost i povijest njegovih utrka u slabijim bolidima, ako Španjolac dobije solidnu osnovu u pogledu bolida, možemo očekivati velike stvari od momčadi iz Silverstonea u nastavku sezone.

Objava Alonso: Očekujem dobar razvoj bolida kroz sezonu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki