Najbrži na trećem i posljednjem slobodnom treningu za VN Španjolske na stazi kraj Barcelone je bio ‘domaći’ Carlos Sainz u Ferrariju. Drugo vrijeme je postavio Lando Norris u McLarenu, a treći je završio drugi vozač Ferrarija Charles Leclerc.

Tijek treninga:

Trening je krenuo u 12:30 po hrvatskom vremenu, ali gotovo nitko nije izlazio odmah na stazu. Jedini koji je u prvoj minutu treninga izašao na stazu je bio Lewis Hamilton u Mercedesu na novom setu mekanih guma. Nakon pet minuta na stazu mu se pridružio Max Verstappen, ali na srednje tvrdim gumama.

U prvih 15-ak minuta brza vremena su postavili vozači Mercedesa, Ferrarija, Red Bulla te dva Haasa. Russell je bio najbrži, malo ispred dva Ferrarija, a Red Bull je ipak bio sporiji na tvrđoj komponenti guma. Dvojac iz McLarena, koji bi također trebao biti u borbi za sam vrh, je nešto kasnije krenuo u svoje brze krugove, a izašli su na medium gumama kao i Red Bull.

Inače, u McLarenu su tijekom jutra imali problema u njihovom motorhomeu u kojem se dogodio manji požar zbog kojeg su morali evakuirati sve zaposlenike iz svojih prostorija, ali nasreću sve je prošlo bez ozljeda.

Jedini vozači koji su bili na tvrdoj komponenti guma su bili vozači Haasa zbog čega su i prvi dio treninga završili na zadnjim mjestima u poretku s prilično velikim zaostatkom. Puno vozača je središnji dio treninga odlučilo iskoristiti za simulacije utrke i duže stintove kao pripremu za sutrašnju utrku.

Na ulasku u posljednjih 15-ak minuta su krenuli vozači izlaziti na novim setovima mekanih guma kako bi odradili posljednje pripreme za kvalifikacije. Lando Norris je odmah postavio najbrže vrijeme dana s preko četiri desetinke sekunde prednosti u odnosu na Russella koji je do tad bio najbrži.

Hamilton je bio brz u prva dva sektora staze, ali je u trećem sektoru izgubio dosta vremena i postavio više od tri desetinke sekunde sporije vrijeme od Norrisa u sličnim uvjetima na stazi. Hamilton je u krugu nakon toga išao prilično sporo da ohladi gume te je zasmetao Lanceu Strollu koji ga je iz ljutnje lagano dotaknuo i pogurao van staze, ali su prošli bez većih oštećenja.

Desetak minuta prije kraja u brze krugove su krenuli i vozači Ferrarija i Red Bulla. Sainz je došao do prve pozicije za 30 tisućinki sekunde u odnosu na Norrisa, a Verstappen je postavio treće vrijeme s manje od desetinke zaostatka u odnosu na vodećeg Sainza.

Leclerc je zaokružio priču na samom vrhu te je došao do treće pozicije s najbolja prva dva sektora i malo lošijim trećim, a ukupni zaostatak je bio manje od pola desetinke sekunde te su time unutar jedne desetinke završili Sainz, Norris, Leclerc i Verstappen, a vrlo blizu je bio i Russell.

U zadnjih nekoliko minuta nije bilo većih promjena na vrhu, a sve što smo vidjeli nam garantira odlične i uzbudljive kvalifikacije koje su na rasporedu malo kasnije popodne od 16 sati po hrvatskom vremenu. Leclerc i Norris su imali bliski susret na samom kraju, ali su prošli bez posljedica, iako će suci zasigurno istražiti taj incident.

Objava Sainz najbrži uoči kvalifikacija u Španjolskoj! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen