Oscar Piastri odradio je sjajne kvalifikacije. Postavio je drugo vrijeme sesije s manje od desetinke zaostatka za Maxom Verstappenom, koji je bio najbrži i time osvojio sedmi uzastopni pole position. Piastri je iza sebe ostavio momčadskog kolegu Landa Norrisa, koji je pobijedio na VN Miamija.

Mladi će Australac, međutim, krenuti u utrku VN Emilije-Romagne s petog umjesto drugog startnog mjesta. FIA ga je kaznila s tri mjesta pada u poretku nakon što je u Q1 zasmetao Kevinu Magnussenu tijekom brzog kruga.

FIA je nakon kvalifikacija pozvala Piastrija, Magnussena i predstavnika njihovih ekipa na sastanak. Piastri je u spornoj situaciji izlazio iz boksa, a nakon toga je zasmetao Magnussenu, koji je bio u svojem posljednjem “letećem krugu” u šikani kroz drugi i treći zavoj.

Piastri je sucima objasnio kako nije mogao vidjeti Haasov bolid specifično zbog konfiguracije staze, a s time se čak složio i Magnussen. Sudačka komisija FIA-je saslušala je timski radio i zaključila kako McLaren nije pravovremeno upozorio Piastrija na promet.

Ovog je vikenda FIA izdala upute svim ekipama da zbog specifičnosti staze u Imoli ranije javljaju vozačima na promet i moguće opasnosti na stazi. Ipak, McLaren je zakasnio u reakciji. Zbog toga je Piastri kažnjen.

Zbog Piastrijeve kazne njegov će momčadski kolega Lando Norris krenuti u utrku s drugog mjesta, dok su Ferrarijevi vozači Charles Leclerc (treći) i Carlos Sainz (četvrti) također promovirani jedno mjesto na gridu.

Objava Piastri kažnjen, izgubio je drugo mjesto za VN Emilije-Romagne! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić