Ferrarijev Španjolac priznaje da je iza njega izazovna godina, no želi je ostaviti iza sebe. Kako kaže, mnogo je naučio, a u 2023. pokušat će se vratiti dobrim navikama iz 2021.

Prvu sezonu po dolasku u Ferrarijevu momčad Carlos Sainz završio je ispred svog timskog kolege Charlesa Leclerca. Nije bodovna razlika bila velika, samo pet i pol bodova u Španjolčevu korist, no mogao se Carlos pohvaliti da je završio sve utrke, a od toga samo dvije bez nekog bodovnog ulova.

Prošla sezona značajno se razlikovala. Posebno u prvom dijelu sezone Sainz se dosta mučio. Iako je kasnije došla njegova prva pobjeda u F1, a pored nje još je triput stajao na drugoj, a pet puta na trećoj stepenici postolja, Španjolac je imao i čak šest odustajanja. Na kraju je u ukupnom poretku ostao 62 boda iza Leclerca.

“Da, bila je to izazovna godina, kao što su svi mogli vidjeti i izvana”, kaže Carlos o 2022 pa nastavlja: “Imao sam izazovnu prvu trećinu sezone kad sam se dosta mučio s balansom bolida, stilom vožnje, a bolid mi iz nekog razloga nije odgovarao odmah na početku, već sam se prilično morao boriti s njim.”

“Bio sam puno sretniji s bolidom u druge dvije trećine. Imao sam puno više brzine, ali nažalost i mnogo odustajanja, mnogo problema s pouzdanošću. Povrh svega, izgleda da su Mercedes i Red Bull imali bolju drugu polovicu sezone. Usprkos činjenici da sam se ubrzao u bolidu i vozio dobro, imao dobre vikende kao na primjer u Meksiku, maksimum koji sam mogao ostvariti bilo je peto mjesto.”

“To je bilo pomalo nesretno, ali naučio sam puno. Ponosan sam na napredak koji sam napravio u bolidu, sa svojim inženjerima, i kako smo uspjeli popraviti moju brzinu. Da, pobrinut ću se da ove godine opet budem onaj konstantni Carlos i da ostvarujem dobre rezultate.

Ferrari je u prošlu sezonu krenuo impresivno i izgledao kao ozbiljan kandidat za naslov prvaka, ali tijekom sezone sve je više zaostajao za Red Bullom, koji se na kraju “prošetao” do titule. Na pitanje što je Ferrariju potrebno za uspješnu 2023. godinu, Sainz kaže – savršenstvo.

“Jasno je da prošle godine nije bilo moguće jer ja sam u prvenstvu bio vrlo daleko od Maxa. Način na koji je on vozio u kombinaciji sa svojim Red Bullom, jednostavno su imali brži paket: brži bolid, brži vozač. Osjećam da sa savršenom godinom, trebalo bi biti moguće za nas. Moramo biti savršeni i moramo poboljšati bolid. Ja se trebam poboljšati, posebno u prvom dijelu sezone i u utrkama. To je cilj i ciljeve treba postaviti visoko – sebi i momčadi. Onda možeš pokušati ostvariti ih. Vidjet ćemo što nam život nosi ove godine”, poručio je Sainz.

Objava Sainz: Pobrinut ću se da opet budem onaj konstantni Carlos iz 2021. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak