Novi šef McLarenove momčadi komentirao je činjenicu da će u 2023. jednim od bolida upravljati novak u Formuli 1 te naglasio da nedostatak iskustva neće biti problem.

Nakon briljantnog uspona od devetog mjesta u poretku konstruktora 2017. godine do trećeg mjesta 2020., McLaren je u zadnje dvije godine krenuo silaznom putanjom. Osvojeno je četvrto mjesto 2021. i peto mjesto prošle godine. U sezoni koja počinje za manje od dva mjeseca momčad iz Wokinga tražit će povratak u Top 3 ili barem Top 4, a u tu avanturu kreće s novim šefom momčadi te novakom u jednom od trkaćih sjedala.

Zbog jako loših rezultata u 2022., McLaren je raskinuo ugovor s Danielom Ricciardom, a na njegovo mjesto sjeda mladi Oscar Piastri. Prvo ime McLarena i dalje će biti Lando Norris i on, smatra Andrea Stella, doprinosi stabilnosti u momčadi.

“Mislim da je važno imati kontinuitet s Landom, on na neki način ostaje referenca. To je referenca koju vrlo dobro poznajemo jer smo prošli proces Landovog razvoja zajednički. Sigurno da se razvoj dogodio s tehničkog gledišta, s vozačkog gledišta i u pogledu njegovog trkaćeg umijeća. Stoga, mislim da to znamo jako dobro.”

“To će postati referentni okvir za Oscara također. I to se ne odnosi samo na Oscarove prezentacije, već i na razumijevanje bolida”, izjavio je Stella.

Oscar Piastri navršit će 6. travnja 22 godine. Nanizao je u svojoj karijeri titule u Formuli Renault, Formuli 3 i Formuli 2. Prošle godine Formulu 1 je pratio iz garaže, budući da je bio rezervni vozač Alpinea, no uskoro će započeti njegova avantura na najvišoj razini.

O Piastrijevoj sposobnosti učenja, Stella govori: “Putovanje koje želimo započeti s Oscarom također treba biti nezavisno. On je zasigurno vrlo talentiran. Želimo da on koristi svoje reference, reference bolida pa čak i reference koje smo naučili s Danielom i tako dalje.”

“No, čvrsto vjerujemo da će imati dovoljno talenta i inteligencije za pronaći svoj put, znati iskoristiti te reference. Zato nisam uopće zabrinut da bismo mogli izgubiti na iskustvu u pogledu tih usporedbi.”

Što se pak razvoja novog bolida tiče, šef McLarenove momčadi naglašava da se momčadi u Formuli 1 ionako u velikoj mjeri oslanjaju na podatke, iako i vozači još uvijek igraju određenu ulogu u razvoju bolida.

“Imat ćemo novi bolid i želimo popraviti neke stvari. Vozači su tu sasvim sigurno važni, iako Formula 1, za razliku od nekih drugih sportova, jako ovisi o brojevima. Koliko ste kompetitivni možete imati vrlo dobru ideju na osnovu brojeva. Ako mi date dobre brojeve, ja ću to prihvatiti, čak i ako nemamo vrlo jasne reference vozača. S vozačima radite na onim finim stvarima, izvlačite završne postotke performansi, tako da ne plašim se previše”, kaže Stella.

Objava Stella: Čvrsto vjerujemo u Piastrijev talent i inteligenciju pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak